Zanzibar si zamilujete. Ráj na zemi s bohatou kulturou i neuvěřitelnými dobrotami

Zanzibar je souhrnný název pro 2 ostrovy při východoafrickém pobřeží – jižní ostrov Zanzibar a severní ostrov Pemba
Zobrazit fotogalerii (6)
 

Zanzibar je jedinečný ostrov a přímo pohádkové místo na zemi. Už jen při vyslovení jeho jména se vám vybaví vůně místního koření, které je od středověku hlavním bodem obchodu mezi Orientem a Západem. Nachází se na jižní polokouli zhruba 6 stupňů pod rovníkem, asi 40 kilometrů od břehů východní Afriky. Co vše tento krásný ostrov může návštěvníkům nabídnout?

Zanzibar tvoří ostrovy jménem Unguja a Pemba. Zejména druhý jmenovaný je poměrně značně hornatý. Najdeme zde i plantáže hřebíčku, pepře, skořice či muškátového oříšku. A právě proto se tomuto ostrovu lidově říká „Ostrov koření“. Turisté považují Zanzibar za jeden z několika málo posledních přírodních rájů na zemi, s nejkrásnějšími plážemi ve východní Africe.

Noční život rámovaný krásnou architekturou

Stone Town je nejstarším místem hlavního města Zanzibaru. Překrásná architektura, která je ovlivněna nejen arabským, ale též africkým, evropským a indickým stylem, nechává turisty se zatajeným dechem. Stone Town charakterizují úzké uličky papasi a domy, které se vyznačují  čtvercovým půdorysem se dvěma až třemi patry.

Mezi nejslavnější pravděpodobně patří dřevěné, řezbářsky zdobené dveře. Opravdu starých dveří se zachovalo okolo pěti set. V domech byly postaveny vždy jako první a symbolizovaly moc a postavení majitele domu. Nejstarší dveře mají čtvercový tvar, novější už jsou inspirovány Indií, v horní části pak jdou dveře do oblouku. Častým prvkem jsou úryvky koránu a přírodní ornamenty. Návštěvníci města si přijdou na své i během bohatého nočního života.

Na trhu či na ulici v Zanzibaru určitě vyzkoušejte k jídlu místní placky, které vypadají i chutnají jako naše palačinky, jen nejsou ze sladkého těsta. K tomu se obvykle podává horké mléko s cukrem nebo kořeněný čaj s mlékem. Kromě vařeného jídla se zde dá nakoupit také čerstvé ovoce, zelenina, ryby, káva, sypaný čaj a koření.

Co rozhodně nevynechat?

Co byste si rozhodně neměli nechat ve Stone Town ujít, je Dům zázraků, Palácové muzeum, Dům doktora Livingstona či nádherná arabská pevnost. Vzhledem k arabské kultuře se zde nachází spousta mešit i dvě velké katedrály.

Zapomenout byste neměli ani na návštěvu harému sultána Barghashe. Kupované suvenýry  jsou zpravidla ruční prací místních řemeslníků. V ulicích Zanzibaru se také velmi dobře a levně najíte. Díky své nezaměnitelné architektuře je toto město zapsáno i v seznamu UNESCO.

Počasí bez extrémních výkyvů, na dovolenou s očkováním

Výkyvy počasí mezi jednotlivými sezonami nejsou nikterak extrémní. Vládne zde klima tropické, které ovlivňuje zejména nadmořská výška. Na pobřeží je zpravidla klima horké a vlhké a ve vnitrozemí je teplé a suché. Počítejte s tzv. obdobím dešťů, které trvá od dubna do května.

Pro dovolenou na Zanzibaru je nutné se prokázat při příjezdu do země očkovacím průkazem, v němž je potvrzení o podstoupení očkování na žlutou zimnici. Před cestou do Zanzibaru nezapomeňte též na kvalitní cestovní pojištění.

Doprava je zážitkem, s místními moc nepohovoříte

Dopravním prostředkem na Zanzibaru jsou tzv. daladalasy, což jsou napěchované mikrobusy jezdící po venkově i ve městech. Pozor, na silnicích se často objevuje i třeba domácí zvířectvo. Stav silnic je ale na Zanzibaru velmi dobrý, a tak není od věci si ostrov projet třeba na motorce.

Kromě nejrůznějších zvířat je potřeba si dávat pozor i na krádeže, v Zanzibaru sice nevládne nikterak velká kriminalita, ale s nočními krádežemi se i tak musí počítat. Stejně tak jako téměř kdekoliv na světě.

A jakou zvolit při návštěvě komunikaci? Zkuste v první řadě určitě angličtinu, která je i oficiálním jazykem. S "obyčejnými" lidmi, třeba někde na venkově, si ale anglicky příliš nepohovoříte. Nejčastějším a také uředním jazykem je zde totiž svahilština. 

Dobroty na ulici "za půl zdarma"

Vzhledem k muslimské kultuře si je zde také více potřeba hlídat svůj oděv, abyste "nepohoršovali" místní obyvatelstvo. Ženy musí mít ramena i kolena zahalená a oblečení nesmí být průsvitné. A jaké jsou ceny v obchodech? Velmi podobné těm českým. V některých případech oproti Česku i nemálo ušetříte, třeba při stravě "na ulici".

Klíčová slova: