Potřebujete šetřit? Zaostřete na energie!

Některé energetické nešvary jsou notoricky známé, přesto se jich velké množství lidí stále dopouští
  |  Komerční sdělení

Trápí vás stav rozpočtu vaší domácnosti? Zdá se vám, že každá platba za plyn, elektřinu nebo vodu je příliš vysoká? Pak se možná potřebujete podívat zostra na vlastní zvyky a změnit chování tak, aby bylo možné na energiích ušetřit.

Plánujte si praní na večer a nenechávejte všechno neustále běžet

Mnoho lidí si ani neuvědomuje, jak moc zbytečně utrácejí běžným používáním spotřebičů a tím, že se spokojí s danými cenami dodavatelů. Jsme tady od toho, abychom vám poskytli pár jednoduchých, ale důležitých rad, díky kterým dokážete výrazně snížit náklady na běh vaší domácnosti.

Ceny elektřiny nejsou nějakým pevně stanoveným faktem, ale odráží momentální poptávku. Z toho důvodu za využívání elektrické energie zaplatíte mnohem méně v noci. Samozřejmě, nikdo po vás nemůže chtít, abyste najeli na noční režim života a přes den spali. Místo toho si ale předem naplánujte a nastavte například praní tak, aby se pračka spustila až kolem půlnoci.

Téměř všechny moderní spotřebiče podobné pozdní nastartování umožňují. Jediným háčkem jsou pak sousedi, kteří nemusí pronikavý zvuk ždímající pračky ve tři ráno zrovna ocenit. Snažte se prát obyčejné oblečení (ne spodní prádlo) na rychlý režim a vždy počkejte s praním, až když zvládnete zcela naplnit pračku.

Ven ze zásuvky

Některé energetické nešvary jsou notoricky známé, přesto se jich velké množství lidí stále dopouští. Nenechávejte puštěnou vodu z kohoutku během čistění zubů ani holení. Místo tlačítka na ovladači vypínejte elektronická zařízení přímo tlačítkem na nich a poté je vypojte ze zásuvky. Ani vaše nabíječka nemusí neustále trčet v zásuvce. Sice se může zdát, že nic nedělá, ve skutečnosti ale po celou dobu spotřebovává energii, a tím pádem vaše peníze.

Zásadním faktorem, když se snažíme ušetřit, je omezit luxusní výdaje. Teplo se může zdát jako extrémně zásadní a rozhodně ne luxusní aspekt bydlení. Ovšem když si místo otočení radiátoru na sebe dáte mikinu, můžete dlouhodobě ušetřit velké částky.

Velké investice mohou hodně ušetřit

Změny každodenních zvyků někdy nestačí. Je dobré se zamyslet nad úpravami domu nebo bytu, které by mohly natrvalo snížit energetickou náročnost vašeho bydlení. Mezi takové zásadní kroky patří zateplení, nákup a zapojení tepelného čerpadla nebo částečný přechod na solární energii. I investice do nové ledničky dokáže uspořit, když si pořídíte šetrnější moderní model.

Vždy existuje způsob

Nikdy se také nespokojte s jedinou nabídkou od vašeho současného dodavatele energií. Výhodný plyn nebo výhodná elektřina na vás mohou čekat jinde. Neustále (no dobře, alespoň jednou za půl roku) pozorujte a porovnáváte ceny i zkušenosti ostatních. Zajímavou možností je například nakupovat plyn od MND, tedy přímo od těžaře bez dalšího mezikroku. Vždy existují způsoby, jak ušetřit. Je pouze na vás, abyste našli vůli ke změnám a dobré informace o alternativních možnostech dodávek energií.

Klíčová slova: