Eobuv.cz představuje ikonické boty, které miloval (a miluje) svět

Víte, kde si vybrat skvělé boty za super ceny?
  |  Komerční sdělení

Internetový e-shop s obuví, Eobuv.cz, dal spolu s fashion blogery dohromady velice zajímavou infografiku. Podíval se na ikonické boty posledních padesáti let. Tušíte, které boty jsme milovali nejvíce? A kterým neodolali naši rodiče?

Ikony pro nožky v zajímavé infografice

Pro každé desetiletí vybrali v Eobuv.cz dva ikonické modely, jež musel mít každý, kdo něco znamenal v módní branži, každá celebrita a všichni, kdo chtěli držet krok s módou. Vše začíná módními šedesátkami. Desetiletím, které bylo na módní ikony skutečně bohaté. Díky objevu nových a levných materiálů se začala móda měnit rychleji než do té doby. Dá se říct, že právě 60. léta jsou obdobím, kdy vznikla tzv. fast fashion. I když to se ještě měly trendové záležitosti šanci ohřát v našich skříních a botnících. Dnes je móda ještě mnohem rychlejší.

Pět dekád a 10 superstars našich botníků

Byly to skutečné superstars. V bývalém Československu jsme je obvykle sháněli v Tuzexu, či je vozili ze zahraničí. Případně si je užívali se zpožděním. 60. léta doslova vykročila do nového desetiletí v kozačkách. Avšak ne v ledajakých. V metalických, korespondujících s vesmírnou dekádou, v extra vysokých, jež zakrývaly nohy tam, kde je odhalovaly minisukně. A ke kozačkám se přidaly ikonické tenisky – Adidas Superstar. Boty s trochu ošklivou, a přitom tak milovanou gumovou špičkou. 

70. léta našla krásu v ošklivosti. Ve vysokých platformách, které subtilní dámskou lodičku proměnily v masivní boty. Stejně tak jako v podivných UGG botách z ovčí kůže

Módní osmdesátky se pochlubily prvním sportovním modelem obuvi výslovně pro ženy – Reebok Freestyles. A k tomu dámy nazuly lodičky, do kterých si obuly ponožky. Tehdy milované, později nenáviděné, dnes opět módní. 

Devadesátá léta se vzhlédla v subkulturách i v pohodlí. I proto se staly tak módními Martensky, ale i sandále Birkenstock. Jak se mohly tyto sice tak pohodné, ale velice ošklivé sandále prosadit? Firma najednou chrlila až 300 designových kombinací. A to se pak už i z ošklivé boty stane módní hit a současně sběratelská záležitost. 

Přelom tisíciletí vsadil na pohodlí. Už jsme se nechtěly trápit na podpatcích, a tak jsme se přezuly do balerín. Bez ohledu na věk a pohlaví jsme vklouzli rovněž do pantoflí. Ošklivých, velkých, gumových, ale milovaných – Crocsy má v botníku snad každý.

Klíčová slova: