Křepelčí maso je časem prověřená pochoutka. Má i blahodárné účinky na organismus

Za dávných časů patřila křepelka mezi oblíbené pokrmy nejen šlechty. Protože byla lehce dostupná, objevovala se i na stolech obyčejných lidí. Dnes je chráněná, přesto se jako pokrm do kuchyní vrací. Jde ovšem o příbuznou, křepelka japonská se stále více chová pro maso a vajíčka. Co je na ní tak úžasného, proč bychom ji měli konzumovat?

10.09.2019 - 14:00  
Křepelka je společné pojmenování pro 5 rodů hrabavých ptáků z podčeledě koroptve, která je součástí čeledě bažantovitých
Zobrazit fotogalerii (3)

Křepelčí maso je delikatesou, podobně jako její vajíčka. Maso je velmi málo kalorické a díky velmi malému obsahu tuku nezvyšuje obsah cholesterolu v krvi. Obsahuje také velké množství vitamínů, především skupiny B, ale i selenu a železa. Křepelčí maso se doporučuje konzumovat dětem pro svůj obsah zdraví prospěšných látek a dietní vlastnosti a je vhodné při při regeneraci organismu po těžších onemocnění.

Cena jako za hovězí maso

Maso má vlastnosti zvěřiny, je teda tak podobně tmavé a má krátkou svalovinu. Třebaže se vám může zdát, že je křepelka opravdu drobný opeřenec, má dobře vyvinutou svalovinu a v kuchyni je skutečnou delikatesou. A kde se dá maso sehnat? Nejčastěji od chovatelů, kteří se specializují na chov křepelek japonských a prodej křepelčích vajíček. Cena masa za jeden kilogram se zhruba vyrovná ceně za hovězí. Do kilogramu je většinou podle hmotnosti potřeba asi šesti křepelek.

Křepelčí maso lze připravit především jako ostatní drůbež, tedy pečením, ale i smažením v trojobalu a uvidíte, že se tomuto pokrmu nevyrovná žádné kuřecí maso. Oproti kuřeti je křepelčí maso neskutečná pochoutka a jeho konzumací dopřejete tělu na živiny bohaté a přitom dietní maso.

Křepelka polní je nejmenší evropský zástupce řádu hrabavých a čeledi bažantovitých. Zároveň je jediným vysloveně stěhovavým hrabavým ptákem v Evropě. V Česku je chráněná, a proto se chová její příbuzná křepelka japonská nebo čínská.

Úžasná jsou i křepelčí vajíčka

Podobně jako maso, tak i vajíčka křepelek jsou skvělou potravinou. Bylo prokázáno, že mají i antibakteriální a imunomodulační vlastnosti. Z toho důvodu by je měly konzumovat osoby trpící na častá nachlazení a vůbec mající oslabenou imunitu. Vajíčka umí také pomoci lidem, kteří trpí na anemii (chudokrevnost), astmata, záněty žaludku či je často trápí bolesti hlavy.

Pravidelná konzumace normalizuje krevní tlak a jsou přirozeným pomocníkem při léčbě kardiovaskulárních chorob, ale i cukrovky. Jsou ideální potravinou pro vaše děti trpící oslabenou imunitou a také pro těhotné ženy. Více o úžasných křepelčích vajíčkách a jejich vlastnostech najdete zde.

Křepelka na bylinkách

Pro dvě osoby budete potřebovat 4 křepelky, 1 paličku česneku, 4 cibule, bazalku, oregano, tymián, rozmarýn a petržel (čerstvou nebo sušenou). Koření budete potřebovat od každého druhu asi tak půl lžičky. Dále si připravte sůl, pepř, olej a cherry rajčátka.  

Křepelky potřete bylinkami smíchanými se solí, pepřem a trochou oleje. Obalené křepelky osmahněte na pánvi na mírném ohni a pak k nim přidejte nakrájenou cibuli na měsíčky a stroužky česneku nakrájené na půlky. Když cibule a česnek zezlátnou, přidejte lžíci olivového oleje, zvyšte teplotu a smažte za stálého míchání asi 5 minut. Pak si nakrájejte cherry rajčata na měsíčky, dozdobte bazalkou a k tomu přidejte osmažené maso.

Nadívaná křepelka s angickou slaninou

Pro dvě osoby budete zase potřebovat 4 křepelky, mletý pepř, anglickou slaninu a 8 stroužků česneku, sůl, 2 větvičky rozmarýnu, 50 g másla a na náplň dvě lžíce petrželky, toastový chléb, 1 vejce, špetku muškátového oříšku, smetanu na vaření (asi 50 ml) a 100 g anglické slaniny.

Nejdříve křepelky opláchneme, osušíme a vetřeme sůl a pepř. Připravíme si pak nádivku - z plátků toastového chleba odkrojíme okraje, nakrájíme je na kostky a pokapeme smetanou. Slaninu nakrájíme nadrobno a přidáme ji k toastovému chlebu společně s vejcem a nasekanou petrželí. Promícháme a dochutíme muškátovým oříškem, solí a pepřem. Křepelky naplníme nádivkou a kůži na bříšku spíchneme špejlí, nožičky překřížíme a svážeme provázkem. Na každou křepelku položíme dva plátky anglické slaniny a naskládáme je do pekáče a pokryjeme plátky másla. Do pekáče přidáme neoloupané stroužky česneku a natrhaný tymián a dáme péct do vyhřáté trouby na 200 °C asi 40 minut.

Klíčová slova: