Rostliny jsou lepší než drahé čističky vzduchu. Nad přírodu zkrátka není

Zelenec pomáhá zbavit byt škodlivin a navíc je velmi dekorativní
Zobrazit fotogalerii (7)
 

Kdo z nás by nechtěl mít doma čistý vzduch? Zvláště ve větších městech mohou mít jejich obyvatelé problém zajistit svoji domácnost čistou nejen na pohled, ale i pro své zdraví. Mnozí tak uvažují o koupi nejrůznějších čističek vzduch - a přitom může být pomoc velmi jednoduchá. Květiny. Které vybrat? 

Zelené rostliny, které si přineseme do bytu, se mohou stát doslova záchranou čistoty prostředí, v němž žijeme. Nejenže svým pěstitelům zpříjemní bydlení a vytváří krásnou dekoraci, ale mnohé druhy dokáží doslova zázraky. Vždyť si často ani neuvědomujeme, co vše doma vdechujeme. S novým nábytkem, kobercem nebo spotřebiči si domů přineseme také nepříliš zdravé chemické látky, které se následně uvolňují do ovzduší.

Škodliviny se do bytů dostávají samozřejmě i z vnějšího prostředí, a proto je dobré zamýšlet se také nad jejich likvidací. Jak si poradit? Je samozřejmě je možné koupit čističky vzduchu, které si s nežádoucími látkami poradí. V tom případě je ale nuté investovat poměrně velkou sumu a dále platit spotřebovanou elektriku. Není tedy jednodušší poohlédnout se právě po rostlinách?

Fíkus malolistý je krásný i prospěšný

V domácnosti se jen těžko obejdeme bez chemických čističů, které obsahují čpavek. S jeho výpary výborně pomůže například fíkus malolistý, který je navíc velmi dekorativní a kromě pravidelné zálivky nevyžaduje žádnou zvláštní péči. Je dobré jej umístit tak, aby měl k dispozici dostatek rozptýleného světla a hlavně na místo, které se stane jeho prostorem nastálo.

Fíkusy se totiž jen velmi špatně (a někdy dokonce vůbec) vyrovnávají se změnou prostředí. Pokud jsou jim ale dopřány dobré podmínky, budou domácnost zdobit a čistit dlouhá léta a některé dorostou až dvou metrů výšky. Stejně jako fíkus pomohou v domácnostech od čpavkových výparů například anthurie nebo bambusová palma. 

Nezatracujme tchýnin jazyk

Tuto rostlinu znají asi všichni. Před lety se jednalo o jednu z nejčastěji pěstovaných a bylo možné ji najít snad v každé domácnosti. Jistě i z důvodu její nenáročnosti a snadného množení. Ačkoliv jsou v současné době bez problémů dostupné i mnohem dekorativnější rostliny, neměli bychom právě tchýnin jazyk zavrhovat. Právě on totiž dokáže z bytů odstraňovat výpary formaldehydu, benzenu i další. Jeho vliv na čistotu domácího prostředí je skutečně velký a jeho pěstování zvládne i úplný začátečník. Rostlině vyhovuje rozptýlené světlo, ale spokojí se i s polostínem. Jen v zimě je nutné tchýnin jazyk přesunout na místo, kde je slunečního svitu přece jen trochu více. Jediným problémem je možné zahnívání, kterému zabráníme opatrnou zálivkou, která se vyhne středu rostliny. 

Šplhavnici zlatou zná málokdo. Pothos všichni…

Ve výčtu rostlin, které již jen svojí přítomností prospějí bytu i zdraví jeho obyvatel, je šplhavnice zlatá, kterou ale známe spíše pod obecnějším názvem pothos. Tato odolná a skutečně nenáročná liána navíc udělá radost těm pěstitelům, kteří rádi vidí úspěchy v podobě rychle rostoucí rostliny. Pothos navíc - jako bonus i za poměrně minimální péči - zbaví místnost takových škodlivin, jako jsou xylen, benzen nebo formaldehyd.

Lopatkovec zdobí i svým květem

Stejně jako všechny již zmíněné rostliny nevyžaduje nadměrnou péči ani lopatkovec. Kromě toho, že stejně jako ony napomáhá zlepšení kvality vzduchu v místnosti a přispívá ke zvýšení vlhkosti v bytě, potěší svého pěstitele také krásnými jemnými květy, které však ale neruší svou příliš výraznou vůní. Jsou tedy vhodné i do ložnic nebo dětských pokojů. 

Výběr je nepřeberný a stojí za to

Rostlin, které se při pěstování v bytě odmění svým pěstitelům péči o čistotu vzduchu, je ale samozřejmě mnohem více. Nejde jen o odstraňování škodlivých látek, chemických výparů a dalších potenciálních nebezpečí, ale také o zvlhňování vzduchu a produkci kyslíku. Pokud bychom si tedy nevybrali žádnou z popisovaných nenáročných rostlin, je možné zkusit pěstovat například zelenec, břečťan nebo mnohostranně prospěšnou aloe vera.

Všechny tyto i mnohé další rostliny za několik minut, věnovaných zálivce a případnému hnojení, nejenže zkrášlí byt nebo dům, ale navíc napomohou ke zdravému životu. Bez spotřeby elektřiny, úplně nehlučně a zcela přírodní cestou. Proč to tedy nezkusit? 

Klíčová slova: