3 způsoby, jak zlepšit kvalitu spánku a posílit své zdraví

Jak probíhá vaše večerní rutina?
  |  Komerční sdělení

Od ostatních živočichů se lidé liší v mnoha ohledech, jedno však mají společné, a to potřebu spát. Existuje pouze pár druhů zvířat, které spánek k životu nepotřebují, jako například medúzy, některé druhy hmyzu nebo mláďata delfínů. Kromě nich je zdraví nás všech odkázáno na to, že budeme trávit několik hodin denně v absolutní nečinnosti.

Přestože my sami neděláme vůbec nic, uvnitř každého z nás probíhá řada procesů, které nás připravují na to, abychom úspěšně zvládli následující den. 

Za noc je potřeba dokončit několik spánkových cyklů složených z fází známých jako REM a nonREM, abychom se cítili skutečně odpočatí, měli stabilní náladu a naše tělo fungovalo, jak má. Nicméně většina z nás to z různých důvodů nedokáže. Jak spánek úspěšně zkvalitnit, abychom se cítili ve své kůži?

 

1. Uklidněte mysl pomocí konopí

V poslední době se stále více ukazuje, že konopí, často přezdívané ganja, má velký vliv na naše psychické zdraví, zejména pak jeho CBD odrůdy. Jak ukazují vědecké výzkumy, konopí má potenciál snižovat stres a úzkost, což jsou nejčastější příčiny nespavosti.

 

 

Pořídit si můžete semena marihuany a z nich pak vyrobit vlastní preparáty, nebo vyzkoušet už hotové produkty jako oleje nebo kapsle. Při pravidelném užívání na sobě jistě brzy pocítíte zklidnění, které povede ke snadnějšímu usínání a kvalitnějšímu spánku.

Výhodou je, že se nemusíte obávat žádných závažných vedlejších účinků, ani si dělat starosti s lékařským předpisem. Většina takových produktů je totiž volně prodejná.

 

2. Vytvořte tu správnou náladu

Jak probíhá vaše večerní rutina? Pokud vypnete televizi, mobil nebo počítač a okamžitě poté se ukládáte ke spánku, nemůžete čekat žádnou velkou kvalitu spánku. Modré světlo vyzařující z těchto obrazovek nám dává signál, že máme zůstat vzhůru - proto ho sluneční paprsky v takové míře vyzařují pouze v ranních hodinách.

 

 

Minimálně třicet minut předtím, než nastane vaše večerka, si od elektronických zařízení raději odpočiňte. Nahradit je můžete čtením knížky, poslechem klidné relaxační hudby nebo nenáročnou konverzací s vaším partnerem. 

Zářivé bílé světlo při tom nahraďte tlumeným světlem žlutých a oranžových odstínů. Nebude na vás mít takový povzbudivý efekt, což pro vás bude znamenat snadnější usínání, hlubší spánek, a tím pádem i kvalitnější odpočinek.

 

3. Hlídejte si příjem kofeinu

Začátek dne si jen málokdo dovede představit bez šálku voňavé kávy. Není divu, tento nápoj vás dokáže spolehlivě nakopnout a podpořit vaši pracovní výkonnost. Pokud se ale ke kofeinovým nápojům obracíte častěji, abyste potlačili denní únavu, může to váš odpočinek spíše ohrozit.

Studie ukazují, že účinky kofeinu mohou přetrvávat až sedm hodin. Jestliže tedy chcete podpořit kvalitu svého spánku, rozhodně byste si poslední drink měli dopřát nejpozději sedm hodin před plánovanou večerkou.