4 důvody, proč vám poskytovatel mohl zamítnout žádost o půjčku

Spousta společností, zejména těch bankovních, bude vyžadovat, abyste svůj příjem doložili oficiálním dokumentem, který vám vystaví váš zaměstnavatel
  |  Komerční sdělení

Řada lidí vnímá půjčky jako záchrannou síť, která jim pomůže s nečekanými výdaji nebo rekonstrukcí domu. Nepočítají však s tím, že poskytovatelé neschválí každou žádost, která jim přijde pod ruku, a to především kvůli zachování bezpečnosti sebe i samotného žadatele. Důvodů, proč vám společnost zamítne půjčku, existuje celá řada. My se dnes podíváme na ty nejčastější z nich a zároveň si povíme, jak jim úspěšně předejít, a tak docílit úspěšného schválení vaší žádosti o úvěr.

1. Nedostatečný nebo nestabilní příjem

Základním ukazatelem toho, zda budete schopni půjčku bez problému splácet, je nepochybně to, zda máte stabilní příjem. Kdy jinde byste vzali každý měsíc dostatek prostředků k úhradě vašich splátek? Spousta společností, zejména těch bankovních, bude vyžadovat, abyste svůj příjem doložili oficiálním dokumentem, který vám vystaví váš zaměstnavatel. Ptáte se, proč do toho musíte tahat vašeho zaměstnavatele? Protože vám ho totiž nejspíš jen tak nepodepíše, pokud vám bude za měsíc končit pracovní smlouva a vy tím pádem budete bez příjmu.

Jestliže do svého osobního života nechcete tahat vašeho zaměstnavatele, mohly by pro vás být vhodnou alternativou půjčky bez doložení příjmu. Nenechte se ale zmást názvem, i u nich totiž musíte doložit svůj příjem, bude vám k tomu ale stačit pouze výpis z vašeho bankovního účtu. Samozřejmě to má svou daň, a to v podobě vyšších úroků a často i relativně vysokých poplatků. Vždy se vám tedy mnohem více vyplatí, když nejprve vyřešíte svou situaci a najdete si stabilní zaměstnání, se kterým pro vás splácení nebude představovat žádný problém.

2. Negativní záznam v registrech dlužníků

Když vás někdo podvede nebo vás jakkoliv zklame, automaticky tím naruší důvěru mezi vámi. S půjčkami to funguje podobně. Pokud jste v minulosti nějaký úvěr nespláceli podle podmínek stanovených smlouvou, můžete počítat s tím, že o tom existuje nějaký záznam v registrech dlužníků. Banky i nebankovní společnosti si tyto registry při posuzování žádostí pochopitelně kontrolují, jelikož je to pro ně jasný ukazatel toho, jaká bude vaše platební morálka v souvislosti s úvěrem, o který žádáte.

Stejně tak jako v případě příjmů tu pro vás jsou alternativní řešení. Jsou jimi takzvané půjčky bez registrů, se kterými se setkáte výhradně v nebankovním sektoru. I tady je název trošku zavádějící, protože se kontrole vašich záznamů v registru nevyhnete. Pokud však vaše zpoždění se splátkou bylo pouze ojedinělou záležitostí a mimo to jste své závazky řádně spláceli, společnosti u těchto produktů většinou přimhouří oko a úvěr vám i tak schválí. Jestliže ho však nebudete splácet tak, jak se patří, u dalšího úvěru už byste nemuseli mít takový úspěch.

3. Vyplnění nepravdivých informací

Dnešní moderní doba s sebou přináší spoustu výhod a jednou z nich je sjednávání půjček online. Znamená to tedy, že kvůli úvěru nemusíte cestovat na žádnou pobočku, jelikož všechny potřebné údaje vyplníte hezky z pohodlí domova na svém počítači. Pro někoho, kdo peníze opravdu potřebuje, ale nemá zrovna dobrou bonitu, by to mohlo být lákadlem k tomu, aby si své údaje trochu přikrášlil. Takové počínání se však nevyplácí. Poskytovatelé půjček si totiž správnost vyplněných údajů snadno prověří, a když přijdou na to, že si vymýšlíte, tak vaši žádost rovnou zamítnout.

4. Špatné kontaktní údaje

Kdykoli vyplňujete jakýkoliv formulář či žádost, a to i když se nejedná o půjčky, vždy si několikrát zkontrolujte své osobní údaje. Spousta lidí tyto dokumenty vyplňuje ve spěchu, a tak se jim snadno stane, že vynechají některou číslici ve svém telefonním čísle nebo si spletou jedno písmeno v e-mailové adrese. Může se to zdát jako hloupá chyba, bohužel k ní ale dochází častěji, než byste si mysleli. Ve výsledku se pak stane to, že vám poskytovatel žádost o půjčku sice schválí, ale jelikož se vám nedovolá, tak se o tom nikdy nedozvíte.

Klíčová slova: