Chalupářský guláš - spotřebuje zbytky z mrazáku a provoní celý dům. Z hrnce si vybere každý

Chalupářský guláš potěší celou rodinu
Zobrazit fotogalerii (2)
 

Určitě se vám také někdy stalo, že koupíte o trochu víc masa. Na dvojí vaření je ho málo, ale na druhou stranu je škoda uvařit jej najednou. Není to žádný problém, pokud má rodina ráda chalupářský guláš…

Chalupářský guláš je vynikající pochoutka, která má pro každého něco. Vždyť také můžeme do hrnce přidat téměř cokoliv, co nám chutná. Ale ne - výsledek určitě nebude podobný dortu, který pekli pejsek s kočičkou. Vytvoříme výborný guláš, který si každý jen může přizpůsobit svému pojetí a chuti rodiny.

Maso je základ

Na chalupářský guláš budeme samozřejmě potřebovat maso. Trik je v tom, že nepoužijeme jeden druh, ale můžeme využít právě ony zbytky, které na celé další jídlo pro rodinu nestačí. Ideální je, pokud v mrazáku najdeme alespoň kousek hovězího, které dodá omáčce sílu, ale pokud není, spokojíme se i s vepřovým a drůbežím masem. Všechny druhy masa nakrájíme na kostky a necháme oddělené, nesmíchávéme je. Je to důležité pro další postup vaření.

Cibule není nikdy dost

Každý, kdo někdy vařil guláš, už moc dobře ví, že dobrou omáčku bez cibule neudělá. A té cibule je potřeba opravdu hodně. Kuchařské knihy mluví o stejném podílu cibule a masa, každá hospodyně si ale zvolí poměr, jaký má ráda. Jedna cibule ale určitě stačit nebude.

Zatáhnout maso

Na troše rozpáleného oleje v hrnci postupně zatáhneme jednotlivé druhy masa, které následně vždy vyndáme a na chvíli odložíme. Na omastku potom osmažíme cibulku a k ní přidáme ten druh masa, který se bude vařit nejdéle - tedy hovězí. Další druhy, vepřové a kuřecí maso, budeme do hrnce doplňovat později tak, aby na konci bylo všechno hotové najednou. Kdybychom všechny druhy masa vařili stejně dlouho, bude buď hovězí nedovařené nebo kuřecí v hrnci patrně už vůbec nenajdeme…

Koření jako nutnost

Guláš bez papriky neuvaříme. A tak i do toho chalupářského jí přidáme dostatečné množství. Dále použijeme česnek - lepší je čerstvý, ale ani sušený nevadí, majoránku, trochu kmínu, pepř a sůl. Vše necháme vařit, hlídáme hladinu vody a přidáváme maso.

Důležitá surovina - klobása

Co by to bylo za chalupáře, kdyby s sebou neměl alespoň kousek klobásy. A tak právě i ta patří do chalupářského guláše. Použijeme-li suchou klobásu, bude chuť výsledku našeho snažení ještě lepší. Klobásu přidáváme až nakonec, provaříme ji jen přibližně deset minut.

Zahustit a bude hotovo

Zahušťovat takový guláš moukou by byla velká škoda. Mnohem lepší chuti dosáhneme, když k tomuto účelu použijeme chléb. Jak na to? Střídku si předem natrháme nebo nakrájíme na menší kousky a namočíme. Když je maso uvařeno, přidáme namočený chléb a provaříme přibližně pět minut. Během té doby je třeba omáčku hlídat a míchat, aby se chléb nepřichytil ke dnu. Teď už zbývá jen ochutnat, případně dochutit a podávat. Jako přílohu můžeme zvolit knedlík nebo těstoviny, ale největší úspěch patrně sklidí malé bramboráčky.

KAM DÁL: Farmáři se vracejí na trhy. Některé stánky zmizí, chystají se bezpečnostní opatření.

Klíčová slova: