Takřka nenahraditelná cibule nejen v české kuchyni je vynikající i v mnoha méně známých receptech. Zkuste ji třeba plněnou, smaženou a pochopitelně je vhodná do mnoha salátů. Třebaže je tato zelenina chutná po různých kuchyňských úpravách, není asi třeba připomínat, že její skvělé účinky na náš organismus má cibule v syrovém stavu.
Žlutá je výraznější, červená sladší
Cibulí bylo vyšlechtěno několik typů, barev, ale i chutí. Zelenina dodává pokrmům chuť, aroma, ale i konzistenci. Na vaření běžně používáme žlutou cibuli. Do salátů nebo na marinování se používá pro svoje specifické vlastnosti spíše sladší a jemnější červená cibule.
Jistě víte, že existuje ještě cibule šalotka, které se říká i česnek askalonský nebo množilka. Je to malá štíhlá cibulka rostoucí v trsech, její slupka má obvykle hnědočervenou barvu. Je chuťově jemnější a postrádá typickou palčivou cibulovou chuť. Je spíše nasládlá a konzumuje se i její nať. Mnoho kuchařů ji v některých receptech upřednostňuje před klasickou cibulí třeba ve zvěřinových pokrmech, v polévkách či salátech a vynikající je naložená v sladkokyselém nálevu. I přes jemnější chuť je její význam pro zdraví podobný jako u klasické cibule.
Podívejte se nyní na některé méně časté recepty z cibule. Třeba vás zaujmou smažené cibulové proužky nebo grilovaná cibule.
Cibulové kroužky
Proužky ze smažené cibule jste možná už někde ochutnali, ale umíte si je připravit sami? Vynikající jsou jako příloha třeba k masu, ale chroupat je můžete i samotné. Jak je připravit? Nakrájejte 3 středně velké cibule na plátky, rozeberte je na kroužky a vložte do misky s mlékem zhruba na 20 minut. Připravte si asi 150 g hladké mouky, 50 g kukuřičného škrobu, lžičku kypřicího prášku, lžičku jemného krupicového cukru, lžičku soli a půl lžičky sladké mleté papriky. Směs promíchejte a přijdete asi třetinku světlého piva a pořádně prošlehejte. Do těstíčka pak namáčejte cibulové kroužky a osmažte na oleji dozlatova. Před podáním proužky osolte.
Grilovaná cibule
Připravte si vynikající přílohu k masu. Je to jednoduché. Oloupejte cibuli, rozkrojte ji napůl a dochuťte solí, pepřem, případně můžete použít grilovací koření. Půlky cibule zabalte s trochou másla do alobalu a grilujte asi 20 minut.
Cibulová pomazánka
Kdo má rád výraznou cibulovou chuť, může zkusit cibulovou pomazánku. Budete potřebovat 1 středně velkou cibuli, asi polovinu svazku jarní cibulky, 1 menší červenou cibuli, 1 jablko a asi 100 g taveného sýra. Všechnu zeleninu i jablko nadrobno nakrájíte a smícháte dohromady i se sýrem. Směs osolíte podle chuti.
KAM DÁL: Je vám cítit z úst? Pak máte problém a zdaleka ne pouze společenský.