Italský poklad jménem polenta. Je zdravá a kupodivu i dobrá

Vytvořit chutný dezert není až tak složité
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Polentu zná většina z nás jako jednoduchou kaši z kukuřičné mouky nebo krupice. Věděli jste ale, že tento původem italský zázrak se dá v kuchyni využít na mnoho způsobů a příprava není vůbec složitá? Hledáte-li navíc s přicházejícím podzimem inspiraci na vydatná a zdravá jídla, která zahřejí, objevili jste polentu právě včas!

Italové polentu milují. Odpradávna ji využívali jako jednu ze základních surovin na vaření, oblíbená je hlavně v severovýchodní Itálii, kde se daří kukuřici. Polenta, nejprve pohanková a později především kukuřičná, se postupně stala hlavním jídlem chudých, kterým nahrazovala drahý chléb – a to nejen v Itálii, ale i jinde po Evropě a Severní Americe. Jídlo spojované původně s rolníky a chudinou dnes ovšem naleznete na jídelních lístcích snad každé italské restaurace, nechybí ani v nabídkách těch luxusních.

Vděčné zlato v kuchyni

Oblíbeným jídlem se polenta stala nejen u Italů, ale i mezi dalšími národy Evropy – budete-li mít cestu například do Chorvatska, Rumunska, Černé Hory nebo Srbska, najdete ji zde pod názvy jako palenta, pura, kačamak, bakardan nebo mamaligu.

Díky neutrální chuti je vhodným základem jídla a je možné ji doplnit různými ingrediencemi. Italové tradičně servírují polentu samostatně nebo v kombinaci s kvalitním sýrem a vínem, využívají ji ale i jako přílohu k masu a zelenině. Výtečně chutná s ragú či jinými omáčkami, s horskými sýry, gorgonzolou, speckem a opečenou cibulkou. Osmažené nebo ogrilované plátky polenty se podávají jako příloha k masu a dají se skvěle použít i místo těsta na pizzu, obložit šunkou a sýrem a zapéct v troubě. Výborná je také ke zvěřinovým pokrmům s jakoukoliv omáčkou.

Příprava polenty je jednoduchá. Budete potřebovat kukuřičnou mouku nebo krupici, vodu a sůl. Abyste mouku zbavili trpké chuti, nejdříve ji spařte a pak vsypte do vařicí osolené vody (na 250 g kukuřičné mouky připadá 1 l vody) a pořádně míchejte. Jakmile se voda vyvaří a kaše se odděluje od stěny hrnce, je polenta hotová. U nás se nejčastěji prodává v instantní podobě, ze které se připravuje kaše, knedlíky nebo různé placky. 

Co jste možná o polentě nevěděli

  • Termín polenta pochází z latinského slova, které znamená oloupaný ječmen. Spojitost má ještě s latinským slovem pyl, jež v překladu znamená jemnou mouku nebo mlýnský prach.
  • Polenta je nejčastěji žluté barvy, ale může se pohybovat kdekoli mezi žlutou a bílou – její barva se liší podle použitého zrna.
  • Polenta má vysoký obsah vitamínů C a A a vlákniny, která dodává pocit sytosti a podporuje správnou činnost trávicí soustavy.
  • Polenta má také vliv na snižování hladiny cukru v krvi.
  • Jedna čtvrtina šálku sušené kukuřičné mouky nebo polenty obsahuje asi 130 kalorií, 2 gramy vlákniny a 3 gramy bílkovin.
  • Kukuřičná i pohanková polenta je bezlepková, proto je vhodnou alternativou i pro celiaky. 

Polentový snack se sýrem a bylinkami

Všichni to známe – přijde nečekaná návštěva, kterou chceme pohostit něčím dobrým a originálním, nebo prostě na něco takového dostaneme chuť sami při sledování oblíbeného seriálu. Pro takové situace se skvěle hodí mít ve spíži hotovou polentu, ze které snadno připravíme čerstvý snack, po kterém se budou moct všichni utlouct!

Ingredience:

  • Hotová polenta
  • Olivový olej
  • Čerstvé bylinky jako rozmarýn, tymián nebo oregáno (mohou být i sušené)
  • Najemno nastrouhaný oblíbený sýr, například parmezán
  • Čerstvý pepř

Postup: Polentu nakrájíme na kostky. Vložíme do hlubší misky a důkladně promícháme s olivovým olejem a bylinkami. Obsah misky vysypeme na rozpálenou pánev a za stálého prohazování restujeme, dokud se polenta nezačne zbarvovat do zlatova. Obsah pánve ještě zatepla přendáme do misky, posypeme oblíbeným nastrouhaným sýrem a špetkou čerstvého pepře, podáváme s vínem či pivem.

Polentový quiche se špenátem, parmazánem a kozím sýrem

Ať už plánujete rychlou večeři pro rodinu, nebo chcete překvapit přátele na párty netradičním jídlem, po voňavém a zdravém quiche se jistě jen zapráší!

Ingredience:

  • 250 ml mléka
  • ½ hrnku polenty
  • 30 g másla
  • 10 g parmazánu
  • Sůl
  • Pepř
  • 150 g čerstvého špenátu
  • 1 malá červená cibule
  • 6 vajec
  • 125 ml smetany
  • 70 g kozího sýra

Postup: Troubu předehřejte na 180 °C. Kulatou dortovou formu o průměru cca 20 cm lehce vymažte máslem. Dno můžete navíc i vyložit pečicím papírem. Do hrnce nalijte 250 ml vody, přilejte mléko a přiveďte k varu. Postupně přisypávejte polentu a promíchávejte, aby se nedělaly hrudky. Snižte plamen a vařečkou míchejte dalších 5 minut. Sejměte z ohně a do horké polenty vmíchejte máslo, parmazán a podle chuti osolte a opepřete. Poté polentu přendejte do formy, na ni rozložte špenát a kousky cibule. Vajíčka našlehejte ve smetaně, osolte a směsí přelijte základ koláče. Navrch rozdrobte kozí sýr a pečte asi 40 minut.

KAM DÁL: Cévní chirurg: Rozšířené žilky mohou znamenat vážnější problémy. Může za ně genetika i kouření.


To nejzajímavější do Vašeho e-mailu

Přihlášení k odběru newsletteru