Brambora je nejpodceňovanější zelenina: Pomůže i s přejídáním

Na vaření ve slupce se nejlépe hodí brambory typu A
  |   zajímavost

Brambory jsou jedním z nejvíce podceňovaných druhů zeleniny! Jen velmi málo lidí si uvědomuje, s čím vším nám může tato oblíbená příloha pomoci. Jsou ideální pro ty, kteří se chtějí vyhnout konzumaci většího množství kalorií, než je nutné, ale i pro ty, kteří mají problémy se zažíváním.

Brambory jsou pátou nejdůležitější plodinou na světě, jak se dozvíme na webu Smithsonian Magazine. Před nimi se umístila pšenice, kukuřice, rýže a cukrová třtina.

Specialisté se domnívají, že spolu s příchodem brambor do severní Evropy ukončil v této části hladomor, který sužoval tamní obyvatele. To ale není vše, brambory měly významný vliv i na evropskou ekonomiku a postavení evropských zemí ve světě. „Tím, že živily rychle rostoucí populace, umožnily hrstce evropských národů prosadit svou nadvládu nad většinou světa mezi léty 1750 a 1950,“ prozradil historik William H. McNeill.

Brambory totiž obsahují celou řadu důležitých látek, které jsou k fungování našeho těla nezbytné, patří mezi ně mimo jiné vitamín C, B6 a draslík. Tento druh zeleniny nám tak může poskytnout celou řadu zdravotních benefitů.

Typy brambor a jak je použít:                                     A (tvrdé) – saláty, vaření ve slupce                                      B (měkké) – jako příloha, k zapékání, do polévek a gulášů C (nejměkčí) – bramborová kaše, bramborové placky, hranolky

Brambory jsou nabité antioxidanty

Antioxidanty chrání buňky našeho těla před působením škodlivých volných radikálů, které zvyšují riziko vzniku hned několika vážných onemocnění, mezi které patří mimo jiné i onemocnění srdce, cukrovka a rakovina.

Na brambory se ale z hlediska dodání antioxidantů do našeho jídelníčku často zapomíná, ale to je chyba, obsahují totiž vysoké množství sloučenin se silným antioxidačním účinkem. Patří mezi ně flavonoidy, karotenoidy a fenolové kyseliny.

Brambory a vysoká hladina cukru v krvi

Tato běžná příloha nám může dokonce pomoci i se snížením vysoké hladiny cukru v krvi. Brambory totiž obsahují resistentní škrob. Naše tělo nemůže tento škrob rozštěpit a plně absorbovat, pokračuje tak až do tlustého střeva. V tlustém střevě se tento druh škrobu stane potravou pro prospěšné střevní bakterie, působí tedy jako prebiotikum.

To přispívá nejen ke snížení naší inzulínové rezistence, a tak i k lepší regulaci hladiny cukru v krvi, ale také k lepšímu trávení.

Chcete se vyvarovat přejídání? Vsaďte na brambory

Brambory jsou plné živin a zároveň také neuvěřitelně syté.

Brambory totiž obsahují jeden speciální druh proteinu, který se nazývá inhibitor bramborové proteinázy 2, který nám může pomoci omezit chuť k jídlu. Inhibitor bramborové proteinázy totiž podporuje produkci cholecystokininu, neboli hormonu, který u nás vyvolává pocit plnosti.

Zdroj: Smithsonian MagazineHealthline

KAM DÁL: Lahodné bezlepkové cukroví: Intolerance vám Vánoce nezkazí.