Kratom – něco, o čem se v ČR nesmí mluvit

Čistě hypoteticky se kratom dělí na tři základní barvy. Je to bílá, zelená a červená
  |  Komerční sdělení

To je v ČR tabu!!! Na českých internetových stránkách sice najdete o kratomu nějaké informace, ale minimálně polovina informací je buďto zavádějících, nepravdivých nebo velmi nepřesných. Co to tedy je? Je to velmi vysoký strom v oblasti jihovýchodní Asie. Lidé v těchto končinách sbírají listy tohoto stromu, suší je a melou na prášek. K čemu tento prášek používají? O tom je oficiálně zakázáno psát. Ne, opravdu si nedělám legraci, prodejci kratomu v ČR mohou u toho produktu napsat pouze jediné. Jedná se o "sběratelský produkt". Nic víc možné napsat není.

Nejznámější druhy kratomu

Čistě hypoteticky se kratom dělí na tři základní barvy. Je to bílá, zelená a červená. Zelený kratom vzniká tím způsobem, že se listy usuší a rozemelou. Červený kratom vzniká naprosto odlišným způsobem, protože ještě čerstvě sklizené listy se napěchují do pytlů a nechají se několik dnů fermentovat. Pak opět následuje sušení a mletí. Bílý kratom je v podstatě zelený, do kterého se přidá opravdu drobné množství červeného kratomu a údajně správný bílý kratom obsahuje i stonky a žilky listů. To údajně utváří charakteristické vlastnosti této barvy.

V zimě je nutné kratomu pomoci umělým osvětlením

Jsou skutečně desítky nejrůznějších odrůd kratomu?

Když se podíváte na stránky prodejců, najdete na jejich stránkách hlášky typu. Všechny "odrůdy" máme skladem! A u toho pak výčet jednotlivý typů, jako je Maeng Da, Bali, Malay, Sumatra, Horn, Dragon a mnohé další.

Toto označení je však velmi nepřesné, lépe řečeno zavádějící, protože se nejedná o "odrůdy", ale pouze o "mixy" jednotlivých barev, které jsou míchány v různých poměrech.

Další zavádějící informaci, která je na internetu velice rozšířená, je, že barvy kratomu se poznají podle barev žilek na listech tohoto stromu. Opět je to nesmysl a vracím se k tomu, že barva kratomu je závislá na způsobu sušení a případné fermentace.

Lze u nás pěstovat kratom?

Opět se na českém internetu lze dočíst, že to samozřejmě možné není. Pravdou je opak. Já osobně jsem vypěstoval už mnoho kratomových stromků, a to od samého začátku, tedy od semena. Pěstování kratomu má jediný zádrhel, a tím je naše zima. V tomto období je nutné kratomu pomoci umělým osvětlením.

Je možné si strom vypěstovat i u nás?

Opravdu stačí to nejlevnější základní, které je možné zakoupit v každém growshopu. Pokud kratomu takto nepomůžete, přestane růst a opadají mu všechny listy. Půdu má rád neutrální a nejdůležitější je každodenní přísun vody. Pěstovat kratom zvládne opravdu každý a pokud se vám nechce, můžete si u nás koupit rovnou sazenice kratomu a pak se jen radovat z toho, jak krásně roste.

Klíčová slova: