Milovaná i nenáviděná: Čokoláda pomáhá v boji s rakovinou, povzbuzuje chuť na sex

Pozor na levné náhražky, ty vám v sexu totiž moc nepomohou
Zobrazit fotogalerii (3)
28.02.2020 - 14:00  

Čokoláda je pro mnohé z nás tabu jako zdroj nezdravého cukru a tuku. Jiní ji milují a život bez ní si snad ani nedokáží představit. Faktem ale je, že má i svá pozitiva. Proč je tak oblíbená a k čemu všemu, kromě nezřízeného mlsání, se dá vlastně využívat?

Správná čokoladá by měla být z kakaa. Kakaovník pravý je pak strom, ze kterého se kakao získává. Ten pochází z Ameriky. Jeho zelené tobolky připomínají melouny a během zrání červenají. Vyvíjejí se z drobných růžových květů, které vyrůstají přímo z kmene nebo hlavních větví. Čokoláda se pak sama o sobě vyrábí z fermentovaných usušených a rozemletých semen, kterým se říká také boby.

Už kakao má léčivé účinky

Je totiž velmi bohaté na spoustu pro tělo prospěšných látek, jako je hořčík, vápník, draslík, fosfor a také železo. Dále je také zdrojem flavonoidů a antokyanů, což jsou velmi zdravé chemikálie, které mají rostlinný původ. Tato pochutina také působí na centrální nervový systém, díky čemuž zvyšuje činnost mozku, pozitivním způsobem ovlivňuje náladu, rozšířuje cévy, posiluje organismus a k tomu také oddaluje stárnutí a je účinným afrodiziakem.

Flavonoidy mohou být prevencí rakoviny

Mají totiž velmi silné antioxidační působení, díky kterému prakticky nedávají šanci volným radikálům, které narušují buněčnou membránu. Živnou půdou jsou pro ně nejrůznější vlivy životního prostředí, stresu, infekce nebo také nevhodného stravování. K tomu všemu ještě jako pomyslný bonus působí protizánětlivě, odvádějí jedy a snižují hladinu cholesterolu.

Antokyany zase chrání buňky

Jedná se o přírodní rostlinná barviva, která z hlediska složení mají poměrně blízko k flavonoidům. Chrání tak buňky a díky tomu zabraňují rakovině. K tomu všemu využívají a opečovávají oční sítnici a podporují hojení ran. Je ale třeba dát si pozor na jeden zásadní fakt. Všechny tyto výživové a léčivé účinky jsou přisuzovány pouze hořké čokoládě, která má obsah kakaa vyšší než 60 %.

Vědecké výzkumy potvrdily, že množství čokolády, které by měl člověk za den požít, je maximálně 25 g, takže tabulka čokolády by vám měla vydržet několik dní a ne jen pár hodin nebo dokonce minut.

Čokoláda je prevencí migrény

Tato pochutina totiž obsahuje hořčík, který chrání před urputnými bolestmi hlavy, aminokyselina L-Arginin navíc zlepšuje imunitu a obnovu buněk, díky čemuž se dostávají také zklidňující účinky. Působí ale také na mozková centra libosti. Člověk si tudíž laicky řečeno může díky pár kostičkám čokolády hodně zlepšit pošramocenou náladu. Nic by se ale nemělo přehánět.

Čokoláda je odjakživa považována za povzbuzovače sexuální touhy, i když to jsou vlastně jen povídačky, protože v minulosti nikdo nic takového neprokázal. Jenže tohle se již změnilo díky vědeckému týmu z Milána, který udělal pokus na desítkách mužů a žen a dospěl k tomu, že čokoláda je opravdu vynikající afrodiziakum. Zvyšuje se díky ní nejen chuť na samotný sexuální akt, ale také se díky ní může dosáhnout snadněji orgasmu.

Pozor na náhražky

Kvalitní čokoláda by měla obsahovat kakaovou hmotu, tudíž v překladu kakaový prášek a máslo, k čemuž se ještě přidá sušené mléko a také koření. Často se ale v obchodech pod pojmem "čokoláda" prodávají také různé náhražky překypující tukem, které rozhodně nejsou žádným způsobem zdraví prospěšné.