Na čem grilovat: Nejsnadnější je to na uhlí, nejchutnější na dřevě a pro dlouhý čas jsou vhodné brikety

Grilovací sezóna je v plném proudu, začněte i vy!
Zobrazit fotogalerii (6)
 

V prvním díle našeho grilovacího speciálu jste se dozvěděli, jak správně vybrat gril a podle čeho se rozhodnout, jaký bude ten pravý právě pro vás. Dnes se podíváme na to, na čem můžete vůbec grilovat a jaké pomocníky k tomu budete potřebovat.

Zase řešíte každoroční dilema, zda uhlí, dřevo nebo brikety? Je opravdu uhlí právem nejpopulárnější, dřevo dodá masu nezaměnitelnou vůni a brikety déle hoří? Na vše se dozvíte odpověd a možná se tak snáze rozhodnete po jakém topivu na gril sáhnout.

Nejsnadnější manipulace je s uhlím

Nejpopulárnější je pro vytvoření ohně v grilu rozhodně uhlí. Nejen, že se říká, že uhlí zvýrazňuje chuť jídla, ale je také nejdostupnější a seženeme ho u každé benzínové pumpy a při grilovací sezóně i v supermarketech. Manipulace s ním je velmi snadná a na jeho podpálení stačí podpalovač. Je také nutné myslet na to, že uhlí rychle hoří a při grilování ho doplňovat.

Skuteční gurmáni grilují na dřevu 

Jen skuteční mistři vědí, že nejlepší je pro grilování dřevo, které dodá masu nezaměnitelnou vůni. Pokud se budete chtít přesvědčit, zda tomu tak opravdu je, mějte na paměti , že ne každé dřevo se na grilování hodí. Rozhodně se vyvarujte dřevu z jehličnanů, ty totiž obsahují pryskyřici, která by mohla během hoření způsobovat toxické výpary. Ideální je vysušené dřevo z listnatých stromů, nejlépe třeba třešně, švestky nebo jabloně. Grilování na dřevu je sice gurmánská specialitka, ale je také časově náročné. Musíte přibližně tři hodiny počkat, než dřevo vyhoří a vzniknou vhodné žhavé uhlíky ke grilování.

Pro dlouhé grilování jsou vhodné brikety

Rašelina, dřevěné uhlí a piliny, to jsou brikety. Mají pravidelný tvar, takže díky nim vzniká pravidelná vrstva uhlíků a rozpalují se déle než uhlí. Také ale delší čas vydrží a hoří, není je tedy nutné často doplňovat. Dokáží udržet teplo klidně čtyři hodiny, a proto jsou ideální pro takové recepty, které potřebují čas. Například celé kuře nebo velké části masa vcelku. 

Nezapomeňte se vybavit pomocníky

Při grilování rozhodně nezapomínejte na správnou výbavičku. Určitě se vám bude hodit dlouhá vidlička, s níž snadno otočíte i velké kusy masa a silikonový štětec na potírá marinádami nebo olejem. Na jemné maso jsou také skvělou volbou kleště, máte tak jistotu, že maso otočíte šetrněji než vidličkou. Kleště také využijete při grilování ryb, klobásek nebo párků, které se často po propíchnutí roztrhají a vyteče z nich šťáva.

Nechcete-li o maso či šťávu přijít, dejte si pod pokrm hliníkový tácek nebo ho zabalte do alobalu. Tím zabráníte připálení a zbytečnému zašpinění grilu. Pokud tácky nemáte, využijte olej. Potřete jím rošt a uvidíte, že máte po připalování. Samozřejmostí je pak pro šéfkuchaře zástěra, papírové utěrky, chňapka a sklenka dobrého vína!

KAM DÁL: Grilovací sezona je tady. Naložte si vepřová žebra do té nejlepší marinády pro děti i dospělé.


To nejzajímavější do Vašeho e-mailu

Přihlášení k odběru newsletteru