Nejčastější příčiny úmrtí Čechů. Rakovina je až na druhém místě

Jaké jsou nejčastější příčiny úmrtí v České republice?
Zobrazit fotogalerii (4)
 

Ať se mám to líbí, nebo ne, smrt je neodvratitelná a čeká na každého z nás. Jen v roce 2018, tedy v posledním z let, pro které jsou tato čísla již definitivně známá, zemřelo v České republice 112 920 lidí. Jaká byla nejčastější příčina?

Jak se dá předpokládat, většina úmrtí má svoji příčinu v některé z nemocí, které člověka v průběhu života postihují. Jsou choroby, které se vyskytují častěji, i takové, s nimiž se setkáváme jen výjimečně. Většinu z nich známe, ale přesto je dobré vědět, kteří zabijáci jsou nejaktivnější. A paradoxně to není ta nemoc, jejíž název se mnozí obávají byť jen vyslovit - rakovina.

Nemoci srdce nás ohrožují nejvíc

Největší procento z těch, kteří opustili svět v roce 2018 (alespoň v České republice), naposledy vydechli z důvodu onemocnění srdce - bylo jich více než 36 tisíc. Je tedy jasně vidět, že péče o tento orgán je více než důležitá a jeho zbytečné zatěžování nebo naopak nedostatečný trénink nenesou nic dobrého.

Nádorová onemocnění až na druhém místě

Řečeno sportovním jazykem: druhé místo obsadila v této pomyslné soutěži nádorová onemocnění, respektive zhoubné novotvary, které připravily o život téměř 28 tisíc lidí různého věku. Stejně jako choroby srdce, ani rakovina se nespecializuje pouze na lidi starší, ale bohužel může postihnout i mladé, případně děti.

Nemoci mozku jsou zákeřné

Bronzová příčku v příčinách úmrtí v České republice s počtem obětí, blížícímu se osmi tisícům, patří cévním mozkovým onemocněním. Můžeme si pod tímto pojmem samozřejmě laicky představit hlavně mozkovou mrtvici, ale je potřeba vědět, že onemocněních, která postihují mozkové cévy a brání tak správnému proudění krve v tomto řídícím orgánu celého těla, je mnohem více.

Pokud se jich chceme vyvarovat, měli bychom dodržovat alespoň základní pravidla, jako je dostatek pohybu, dobrá životospráva, udržování co nejideálnější hmotnosti, rozhodně bychom neměli kouřit, užívat drogy a v nadměrné míře samozřejmě ani alkohol.

Diabetes není radno podceňovat

Těsně pod pomyslnými stupni vítězů v této smutné tabulce se umístila cukrovka, respektive diabetes melittus. Jejímu útoku podlehlo více než 4 tisíce pacientů. Je dobré vědět, že právě cukrovkou trpí v naší republice plných 10 % obyvatel, přičemž v generaci lidí ve věku nad 65 let jde dokonce o 20 %.

Je tedy důležité dbát na prevenci a nezanedbat léčbu v případě, že lékař tuto nemoc diagnostikuje. Jak je vidět, o její nebezpečnosti není nutné se bavit, a proto ani tady není dobré podcenit prevenci, která může vzniku a rozvoji cukrovky zabránit. Pro mnoho lidí to není nijak příjemné, ale za život to stojí - jde o snížení nadváhy, zdravou stravu a dostatek pohybu.

Ani nehody nejsou bez viny

Kromě uvedených čtyř nejvýraznějších příčin úmrtí se na další místo řadí nehody, následované chřipkou a zánětem dýchacích plic, Alzheirova choroba, onemocnění dýchacích cest, jater a ateroskleróza.

 

Klíčová slova: