Sůl už nebudete potřebovat. Stačí sáhnout po takových bylinkách, jejichž chuť a aroma jídlo dochutí tak, že si na bílou královnu kuchyně ani nevzpomenete.
Libeček
Pokud někdo solí opravdu hodně, měl by sáhnout po libečku. Několi lístků této bylinky skvěle nahradí nejen sůl, ale i masox nebo bujón. Libeček je velmi chuťově výrazný, tudíž to s jeho množstvím do polévek a omáček nemusíte přehánět.
Oregano
Dobromysl, nebo chcete-li oregano, je také skvělým dosolovačem. Používá se také do polévek, ale třeba i na pizzu nebo do pečiva, kam pak není sůl potřeba.
Rozmarýn
Rozmarýn je další klasickou bylinkou, která umí nahradit sůl. U rozmarýnu ale pozor na jeho velkou intenzitu, která mnoha lidem vysloveně vadí. Když se to s ním přežene, dokáže zničit celé jídlo. Když s ním ale umíte pracovat, udělá třeba z takových zapečených rajčat, lilku, brambor nebo mletého masa dokonalé kulinářské dílo. Místo soli ho dejte i na kachnu či husu, uvidíte, že vám sůl chybět nebude.
Tymián
Tymián je zase skvělý na zvěřinu, ke které pak nebude potřebovat sůl, nebo na ryby a drůbež. Oproti dalším bylinkám má tu výhodu, že mu nevadí dlouhé tepelné zpracování.
Bazalka
Bazalka je svěží bylinkou, která svou chutí nahradí sůl u zeleniny, jako je třeba lilek, ale skvělá je i červě nasekaná do zeleninového salátu.
Majoránka
Máte chuť na bramboráky a nechcete je solit? Pak zvyšte množství majoránky. To samé platí i u bramboračky, luštěnin nebo domácí paštiky. Pamatujte, že sušená majoránka nesnese dlouhou tepelnou úpravu.
Pažitka
Pažitku můžete konzumovat pouze čerstvou, ale její pikantní chuť na bramborách nic nepřebije. Místo soli je skvělá i do různých tvarohových pomazánek či vaječných pokrmů.
KAM DÁL: Svoji kočku milujeme. Základem je správná strava, často ale děláme chyby