Česká klasika: Staňte se hvězdou večírkového pohoštění a připravte ty nejlepší utopence

Blíží se silvestr a s ním i párty, která skončí až příští rok. Na každé z nich se určitě hodí něco dobrého, slaného, kyselého - zkrátka utopenci. Za pár dnů přijde nejvyšší čas naložit špekáčky, aby byly v poslední den roku “tak akorát”. Také máte recept, kterým se rádi pochlubíte přátelům? A také používáte při přípravě utopenců pivo? 

29.11.2019 - 16:00  
Bez utopenců se silvestrovský večírek snad ani neobejde
Zobrazit fotogalerii (4)

Zajímavé je, že čím je příprava jídla zdánlivě jednodušší, tím více těch zaručeně nejlepších receptů mezi lidmi koluje. Ať už je ten váš jakýkoliv, jisté je, že základem úspěchu budou kromě dokonalého nálevu vždy kvalitní špekáčky.

Ideálně ty v přírodním střívku a z uzenářství, jehož zboží a dodavatelům můžeme věřit. Co si budeme říkat - na silvestra dostane žaludek dost zabrat i bez případného setkání s nedůvěryhodnou uzeninou.

Co je to špekáček

Za špekáček mnozí prodejci vydávají téměř jakoukoliv hmotu, vytvarovanou do podoby této národní pochoutky. My bychom ale měli vědět, že se Češi se špekáčkem poprvé setkali již v roce 1891 na Jubilejní zemské výstavě v Praze a ihned je okouzlil natolik, že se stal doslova fenoménem a jeho základní recepturu v průběhu času chránily různé vyhlášky a nařízení.

Ta poslední pochází z roku 2016 a nařizuje, aby produkt, prodávaný pod názvem špekáček, obsahoval pouze hovězí, vepřové a telecí maso, které nesmí být strojově oddělené. Podíl masa přitom musí činit minimálně 40 % a podíl tuku naopak maximálně 45 % hmoty špekáčku. Od roku 2011 se český špekáček dokonce pyšní registrací Evropské unie jako “zaručená tradiční specialita”.

Kvalitní špekáček mívá jednu vadu - lze jej jen velmi těžko oloupat. Zkušení kuchaři a mnohé hospodyně ale dobře vědí, jak na to. Patrně nejjednodušší radou je zabalit vzdorující špekáčky přibližně na 15 minut do mokré utěrky. Po této době je jejich loupání snadné. Další možnou variantou je ponořit uzeninu na malou chvíli přímo do teplé (nikoliv příliš) vody. I tímto způsobem se dopracujeme ke snadnějšímu loupání špekáčků. Tak hodně štěstí.

Co s ním? 

Jak vypadá a co obsahuje skutečný špekáček, už tedy víme, teď se ještě rozhodnout, jak s ním (lépe řečeno jak jej) naložit. Bylo řečeno, že způsobů je nespočet, ale podle mnohých milovníků utopenců právě jeden vyčnívá nad ostatní. Jsou to utopenci v pivním nálevu - tedy pochoutka, která spojuje hned dvě české hvězdy. A jak na to?

Recept není složitý

Ačkoliv je výsledek snažení každého autora pivních utopenců již předem možné považovat za úspěch a reakce konzumentů budou dozajista kladné, recept na tuto pochoutku je překvapivě jednoduchý. Oloupané špekáčky je dobré podélně rozříznout a do řezu vložit několik koleček cibule a kousky nakrájené papriky, pro silnější povahy také trochu feferonky. Takto naplněný špekáček raději propíchneme párátkem, aby v něm náplň lépe držela, až jej budeme kolem silvestrovské půlnoci vytahovat z láhve. Do té nejprve vložíme na kolečka nakrájenou cibuli, papriku a opět případně i zmiňovanou feferonku. Dále přijde na řadu vrstva špekáčků a postup opakujeme až do naplnění celé sklenice (nebo dvou, tří… podle libosti, o odbyt pivních utopenců se nikdo nemusí obávat). Pro větší efekt můžeme zvolit více barev papriky a bílou i červenou cibuli.

Nálev je potřeba svařit

Pivní nálev připravíme ze čtvrt litru piva, 50 ml vody a 2 lžic octa. Nesmíme zapomenout přidat pár kuliček nového koření, pepře, trochu bobkového listu a případně i lžíci nebo dvě sladké chilli omáčky (tu ale až do hotového nálevu). Nálev povaříme a po mírném vychladnutí jím zalijeme špekáčky, připravené ve sklenicích. Vše je nutné dobře uzavřít a uložit do chladu. Znalci doporučují raději zamknout, protože už po pár dnech mnozí nevydrží a začnou utopence z lahví “zachraňovat” předčasně.

Za pokus to stojí

I když nejde právě o recept, který by byl vhodný pro děti, dospělí si na nich určitě pochutnají a jejich tvůrci se stanou centrem pozornosti společnosti. O žádosti o recept rozhodně nebude nouze a zábava také váznout nebude. Za pokus to tedy určitě stojí. 

 

 

Klíčová slova: