Povinná výbava auta 2020: Změní se něco v novém roce?

Ne všude je povinná výbava stejná jako u nás
  |  Komerční sdělení

S autem nutně přicházejí i povinnosti. Nejde jen o pravidelnou výměnu oleje, povinné ručení nebo přezouvání zimních a letních pneumatik. V autě nesmí chybět ani povinná výbava. Co do ní patří?

Pokud jste si pod stromeček nadělili nové auto, musíte k němu mít povinné ručení. Nejlepší povinné ručení sjednáte na Srovnejto.cz – snadno a rychle si zde online srovnáte nabídky pojišťoven. Kromě povinného ručení nesmíte zapomenout ani na povinnou výbavu. 

Co obsahuje povinná výbava?

Loňský rok přinesl v oblasti povinné výbavy v autě několik změn. Mnoho věcí už s sebou vozit nemusíte. Například náhradní pojistky či žárovku nebo zvedák a klíč na matice. A pokud máte pneumatiky s nouzovým dojezdem, nepotřebujete v autě ani rezervní kolo. V praxi se totiž ukázalo, že většina řidičů využije raději asistenční služby svého povinného ručení, které mu pomohou například s odtahem, a následně auto svěří autoservisu.

Bez čeho se ale neobejdete? Povinná výbava zahrnuje reflexní vestu, výstražný trojúhelník a lékárničku. Rezervní kolo musí být součástí povinné výbavy, pokud nemáte dojezdové pneumatiky s indikací efektu nebo nemáte zabezpečené asistenční služby, které vám pomohou s výměnou a opravou pneumatiky.

Jak je na tom lékárnička?

Změnami prošla i lékárnička. Není v ní například trojcípý šátek, náplast s polštářkem a plastová rouška. Nesmí vám však chybět hotový obvaz s jedním polštářkem a se dvěma polštářky, hladké náplasti, pryžové škrticí obinadlo, latexové rukavice, nůžky a isotermická fólie.

Změní se povinná výbava v roce 2020?

Pro rok 2020 se změny v povinné výbavě neplánují a její obsah zůstává stejný jako loni. Ovšem už v roce 2022 budou platit nová bezpečnostní opatření. Součástí povinné výbavy se stane i detektor alkoholu a systém omezení rychlosti, který se však týká spíše samotné výroby aut.

Povinná výbava v zahraničí

Jestli se chystáte na road trip po Evropě, doporučujeme si zkontrolovat, co všechno zahrnuje povinná výbava ve státech, kterými pojedete. Ne všude je stejná jako u nás. V Polsku je například povinný i hasicí přístroj.