Při skladování ořechů často děláme velkou chybu. Přesto je několik způsobů, jak to udělat správně

Špatně skladované ořechy jsou nebezpečné pro naše zdraví
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Ořechy jsou důležité pro naše zdraví, to víme všichni. Jenomže při špatném skladování může dojít ke změnám, které z nich udělají doslova nebezpečnou bombu. Podívejte se, jestli ty, které máte doma ještě od podzimu, jsou pořád dobré a nemohou vám ublížit. Co bychom měli dělat, abychom ořechy uchovali v kvalitě, kterou opravdu chceme?

Špatně uskladněné ořechy poměrně brzy ztrácejí svoji chuť, vzhledem k velkém obsahu tuků žluknou a velmi snadno plesniví. Ani jednu z těchto variant si jistě nepřejeme - a hlavně plísně mohou být pro náš organismus velmi nebezpečné. Proto je třeba dobře vědět, jak a kde ořechy správně skladovat, aby vydržely třeba i celý rok.

Bez skořápek jsou ještě zranitelnější

Pokud nemáme opravdu dostatek prostoru, většinou skladujeme v případě vlašských ořechů jen jádra, která zaberou pouze zlomek místa než ořechy ve skořápkách. Vyloupaná jádra jsou ale ještě náchylnější ke zkáze, proto je skladujeme jen tak, abychom zajistili jejich co nejdelší trvanlivost. Věděli jste, že můžeme ořechy zavařovat? Není to žádná velká věda.

Jak na to?

Do připravených dobře vymytých a vypařených zavařovacích sklenic vsypeme ořechová jádra tak, aby dosahovala přibližně centimetr pod okraj. Sklenici zavíčkujeme jako při běžném zavařování například sezonního ovoce a poté použijeme klasický zavařovací hrnec. Sklenice zcela potopíme a bude následovat dvacet minut v osmdesátistupňové vodě. Po této době sklenice vyjmeme a necháme vychladnout dnem vzhůru. Takto zavařené ořechy skladujeme v temnu.

Než budeme ořechy zavařovat, vždy dbáme na to, aby byly důkladně vysušené. Stejně tak je nutné, aby i byly zcela suché sklenice, do nichž budeme ořechy zavařovat.

Stačí i mikrovlnka

Pokud nechceme nebo nemůžeme využít zavařovací hrnec, postačí i mikrovlnná trouba. Do ní ale dáme ořechy v nezavíčkované sklenici a troubu zapneme přibližně na tři minuty, ale jen na nízký výkon. Po vyndání z trouby sklenici ihned opatříme víčkem a necháme vychladnout, stejně jako při zavařování v hrnci dnem vzhůru.  

Do mrazáku? Klidně!

Ořechy můžeme také zmrazit. Mají totiž tu výbornou schopnost, že chladem nemění svoje vlastnosti. Pokud tedy máme dostatek místa v mrazáku, je to velmi dobrá volba. Jen je třeba dbát na to, aby byly mraženy v dobře uzavřeném obalu, protože snadno přijmou další pachy, s nimiž se mohou v mrazáku setkat. Pozor dáme tedy na sousedství ryb, hub a podobně.

Sladké ořechy se hodí do dezertů

Trochu specifickým způsobem skladování ořechů je také jejich naložení do medu. Jde sice o trochu složitější metodu a určitě tímto způsobem nebudeme skladovat celou úrodu, ale pokud vám zbyly ještě ořechy, které můžete využít trochu jinak, určitě to stojí za pokus.

Pokud máte doma z minulého roku ořechy uskladněny “jen tak” v sáčku ve spíži, určitě stojí zato je důkladně prohlédnout, jestli na nich neuvidíte náznaky plísně nebo již nejsou žluklé. Pokud je vše v pořádku, můžete se i nyní pustit do jejich konzervace některým z uvedených způsobů a jistě jejich trvanlivost ještě prodloužíte.  

KAM DÁL: Praha se probouzí k životu. Židovské město zeje prázdnotou, Na Příkopech jsou plné obchody