Proč máte pořád hlad? Tři hlavní důvody, proč zkrátka nemůžete přestat jíst

Dejte přednost průmyslově nezpracovaným potravinám. Zbaví vás neustálého pocitu hladu a dodají potřebné vitamíny a minerály
  |   zajímavost

Každý jsme to zažili. Někdy zkrátka dojíte a pět minut poté už byste si zase něco dali. Pokud se vám to děje sem tam, tak je to ještě v pořádku. Jestli to tak ale máte každý den, tak nejspíš něco děláte špatně. Máme pro vás tipy, jak s hladem skoncovat.

Skutečnost, že máte neustále hlad, může mít nespočet příčin. My jsme si pro vás připravili ty nejběžnější z nich.

Nedostatek bílkovin

Pokud máte ve své stravě nedostatek bílkovin, tak se pocitu hladu zkrátka jen tak nezbavíte. Konzumace bílkovin pomáhá v produkování hormonu, který našemu tělu říká, že už jsme snědli dost. Naopak redukuje produkci hormonu, který nám naznačuje, že by to ještě chtělo něco dobrého na zub.

Bílkoviny vám také pomohou cítit se plní déle, jak dokazují studie. Stačí tedy do stravy zakomponovat jídla s vysokým obsahem bílkovin a máte vystaráno. Mezi tyto potraviny patří třeba všechny druhy masa, ryby, vajíčka, luštěniny a mnoho dalších.

Nedostatek spánku

Dalším z možných důvodů vašeho trápení může být nedostatek spánku. Všichni víme, že dostatek kvalitního spánku je pro naše zdraví velmi důležitý. Možná jste ale nevěděli, že může ovlivnit i to, jaký máte hlad.

Spánek pomáhá v těle regulovat produkci ghrelinu, hormonu, který vašemu tělu říká, že máte hlad, jak dokazují výzkumy. Pokud se tedy nevyspíte dobře a dostatečně dlouho, může to mít za následek, že se produkce ghrelinu ve vašem těle naopak zvýší.

Abyste pocit hladu udrželi na uzdě, doporučuje se každý den spát alespoň 8 hodin.

Jíte až příliš průmyslově zpracovaných potravin

Průmyslově zpracované potraviny byly zbaveny důležitých živin a nejsou tak pro naše tělo tak prospěšné, v některých případech nám mohou dokonce uškodit.

Jedná například o těstoviny, sušenky a bonbóny. Jedním z největších problémů spojených s konzumací průmyslově zpracovaných potravin je to, že je naše tělo stráví velmi rychle a my tak máme rychleji hlad. Způsobuje to průmyslové odstranění vlákniny, jak dokazují studieTo může být hlavním důvodem toho, že se už pár desítek minut po jejich konzumaci cítíte hladoví.

Nahraďte tato jídla nezpracovanými potravinami, jakými jsou např. luštěniny, zelenina a ovoce, a s neustálým pocitem hladu se můžete rozloučit.

Zdroj: Healthline

KAM DÁL: Omikron: Jak poznat, že jste se nakazili? Pozor na symptom zkaženého masa.

Klíčová slova: