Blechy. Zbavte jich svého mazlíka co nejdříve, jinak...

Jakmile se objeví blechy, je žádoucí, vzhledem k dalším rizikům, se jich co nejdříve zbavit
 

Blecha je nepříjemný parazit a zdá se, že je vždy o krok napřed před přípravky, které ji mají zabít. Co všechno může způsobit? A opravdu blecha psí a kočičí na člověka nejde?

Kromě toho, že samotná přítomnost blech trápí vaše zvíře kvůli nepřetržitému svědění, mohou být důsledky zablešení daleko vážnější. Blechy jsou mezihostiteli tasemnice psí, kterou se po pozření infikované blechy může nakazit pes, kočka nebo i člověk. Dále jsou nositeli řady bakteriálních chorob. Nejzákeřnější a velmi častá je tzv. alergie na bleší kousnutí. Tuto alergickou reakci může spustit u citlivých jedinců kousnutí už pouhé jedné blechy a rozvine se až v masivní svědění. Příznaky jsou pak ztráta srsti nad kořenem ocasu a na břiše, ztluštění kůže, zarudnutí a vznik rozsáhlých zánětů kůže. Tato reakce se může vyskytnout i u jedinců, kteří na sobě na první pohled nemají ani blechu. Stačí, že se například na procházce o nějakého zablešence otřeli nebo pokud jim na zahradu chodí toulavé zablešené kočky.

Čtěte také: Péči o srst potřebují všichni psi

A jak se zbavit blech?

Těžko, ale opatření musí být vždy komplexní, nestačí postříkat psa nebo kočku, s kterými aktuálně blechy šijí. Vždy musíte ošetřit proti blechám všechna zvířata v domácnosti. A to i tehdy, když si myslíte, že zaručeně blechy nemají. Žádoucí je důkladně asanovat prostředí, ve kterém žijí - vyprat pelechy, deky, přehozy, vystříkat boudy, vysát gauče, pohovky, koberce a spáry v podlahách. Vysávání je účinnější než mokré čištění, vlhkost totiž pomáhá dozrávání larev blech.

Prevence je nejlepší

Nejlepším bojem s blechami je zase prevence. V současné době existuje nekonečná škála prostředků proti blechám ve formě postřiků, obojků, spot-onů, pudrů, koupelí a dokonce i tablet. Největším problémem ovšem je, že se blechy časem stávají odolné vůči těmto přípravkům, proto je třeba stále hledat a zkoušet, co vám a vašemu zvířeti vyhovuje nejlépe.

POZOR!!!! Ne všechny přípravky proti blechám vhodné pro psy jsou vhodné i pro kočky! Vždy pečlivě čtěte příbalovou informaci (a to, i když se v lékárně dušují, že "tu vodičku" můžete nalít na psa i kočku).

A jistě víte, že blechy psí i kočičí na člověka jdou… a mohou mu způsobit nepříjemnou svědivou vyrážku.

Článek vznikl ve spolupráci s MVDr. Veronikou Grollovou

 

Klíčová slova: