Rychlá půjčka jako řešení krizové situace: Kdy je vhodné si ji vzít a jaké jsou její výhody?

Rychlá půjčka je vhodná na překlenutí náhlého krátkodobého výpadku financí
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Hlavní vánoční svátky máme za sebou, ještě oslavit příchod nového roku a život se opět vrátí do svých starých kolejí. A jak už to tak bývá, v tom nejméně vhodném okamžiku dle Murphyho zákonů se doma pokazí to, co obvykle často používáme - pračka nebo lednička. Bývá to velmi nepříjemná situace, již je třeba bezodkladně řešit. Špinavé prádlo se začne ihned hromadit a problémem je i uchovávání potravin, které rychle podléhají zkáze. Co však dělat, když bankovní účet zeje prázdnotou a do výplaty je ještě daleko?

Trh s půjčkami už tři roky úspěšně reguluje novela zákona o spotřebitelském úvěru č. 257/2016 Sb. Licenci od České národní banky získalo jen několik desítek společností, které půjčky poskytují. Trh je daleko přehlednější a také bezpečnější. I když i nyní je možné narazit na nevýhodné podmínky nebankovní společnosti, stále převažují plusy.

A tím největším je hlavně rychlost půjčky, kdy od jejího schválení po odeslání peněz na účet může uběhnout sotva pár minut. Ne nadarmo má půjčka přívlastek rychlá. Výhodou pochopitelně také je, že se o ni žádá prostřednictvím webových stránek daného poskytovatele půjčky. Odpadá tak nutnost osobní návštěvy na pobočce, jako tomu bývá v případě bankovních půjček.

Zásadní rozdíly mezi bankovní a nebankovní půjčkou

Bankovní půjčky začínají obvykle na 10 000 Kč, přičemž doba vrácení peněz je pevně daná a klient už nemá příliš prostoru pro to, aby si sám určil, kdy půjčku splatí. Nebankovní společnosti vycházejí klientům vstříc i tím, že je možné si vzít tzv. mikropůjčku, kdy se klient sám rozhodne, kolik si chce půjčit peněz a kdy je bude chtít vrátit. Výše půjčky tak může začínat na 500 Kč s dobou vrácení pouhých 7 dní. Záleží na jednotlivých nebankovních společnostech, jak mají nastavené tyto podmínky. Mikropůjčky nabývají na popuplaritě hlavně díky tomu, jak rychle se dají sjednat, ale i dostupnosti sdělil server Poskytnuto.cz, který podobné finanční instrumenty na svých stránkých srovnává. 

Další nespornou výhodou půjček u nebankovních společností je jistá míra benevolentnosti při jejich schvalování. Nízký příjem nebo drobnější záznam v registru dlužníků obvykle nebývá na závadu. Díky tomu na půjčku dosáhne více klientů, než by tomu bylo u půjčky bankovní, kde jsou o hodně přísnější. Vyvstává otázka, jestli právě toto je ku prospěchu věci. Pokud má člověk nízký příjem a bere si přitom půjčku, riskuje, že ji nebude moci splácet.

Jaké jsou nevýhody nebankovních půjček?

Mají nebankovní půjčky nějaké nevýhody? Ano, mají. Díky jednoduchému procesu schvalování půjček mohou svádět k tomu, že si člověk půjčí peníze i na to, co zrovna tak moc nepotřebuje. Další nevýhodou může být vyšší úrok a také to, že nesplácení je sankciováno poměrně vysokými pokutami. Je proto velmi důležité si rozmyslet, na co si peníze klient půjčuje.

Nejste-li si jistí, vyzkoušejte porovnávač nebankovních půjček. Nemusíte se registrovat, zkrátka se jen podíváte, co je pro vás nejlepší. 

RPSN (roční procentní sazba nákladů) umožňuje vyhodnotit výhodnost nebo nevýhodnost půjčky. Udává procentuální podíl z dlužné částky, který je třeba zaplatit během jednoho roku, a to v souvislosti se splátkami půjčky, správou i dalšími přidruženými výdaji. Poskytovatel půjčky je povinen u své nabídky RPSN uvádět.

Nejvhodnější je to pro krátkodobé překlenutí náhlého nedostatku financí v situaci, když ví, že peníze bude moci v termínu vrátit. Vždy je však třeba si nebankovní společnost důkladně prověřit – třeba z recenzí jejích uživatelů. Dále je vhodné si nastudovat podmínky pro půjčení financí, výšku úroku a RPSN, poplatky za správu půjčky, poplatky za vedení účtu, poplatky za uzavření smlouvy nebo možnosti, jež se týkají samotného splácení.

Důležitý je například odklad splátkového kalendáře. To se totiž dost hodí v případě, že se nebude dařit dodržet podmínky splácení včas. V takovém případě by mohly přijít na řadu sankce, a ne malé. Rozhodně je lepší o neschopnosti splácet nebankovní společnost informovat a domluvit se na dalším postupu.

Klíčová slova: