Šetřete vodou, nové spotřebiče nepotřebujete. Možností je mnoho a jsou zadarmo

O minutu kratší sprcha znamená velkou úsporu
Zobrazit fotogalerii (5)
 

Mnohé rady odborníků obsahují takové možnosti úspory vody, které ale spíše připomínají slova klasika “nechci slevu zadarmo”. Jsou sice samozřejmě pravdivé, ale rodiny si je často nemohou dovolit naplnit. Pokud si tedy můžete dojít koupit novou úspornější pračku nebo myčku, jistě je to dobrý nápad. Jestli ale ne, pak se určitě hodí několik drobností, které jsou zadarmo a opravdu ušetří - vodu i peníze…

Odmalička nám rodiče říkali, abychom si dávali pozor na důsledné utažení nebo vypnutí kohoutků. Voda, odkapávající do umyvadla, je samozřejmě velmi důležitým a velkým zdrojem zbytečných výdajů domácnosti a je také tím nejviditelnějším. Jsou ale i méně zřejmé až téměř utajené možnosti úspor, které se příjemně dotknou rodinného rozpočtu.

O minutu kratší sprcha?

Většina z nás je zvyklá sprchovat se jen krátce, ale ne všichni toto pravidlo dodržují. Je proto dobré vědět, že zkrácení doby, kterou strávíme pod sprchou o jednu minutu, přinese úsporu až dvaceti litrů vody. Za měsíc jde tedy již o 600 litrů a za rok 7 200 litrů převážně teplé vody. A to už je úctyhodné číslo, zvláště vynásobíme-li jej počtem členů rodiny. Takové drobné omezení potom jistě stojí za radost z nižšího účtu. Úspory při sprchování je možné dosáhnout také použitím jemnějšího módu sprchovací hlavice, pokud takovou možnost máme.

Teče voda, jen když je to nezbyté?

Pro někoho se může tato rada jevit jako zbytečná, ale mnozí lidé nechávají téct vodu i v případě, kdy to není nezbytné. Ztráty jsou potom nejen velké, ale hlavně více než zbytečné. Například na čištění zubů je možné spotřebovat buď několik decilitrů nebo i litry vody - to podle toho, zda necháme bezmyšlenkovitě a zcela zbytečně téct vodu do umyvadla během celé doby čištění zubů nebo ji jen natočíme do kelímku a opláchneme kartáček. Stejné je to také při mytí vlasů. I zde se často připravujeme o peníze docela zbytečně.

Plná pračka

Dnes se již jen málokdy setkáme s domácností, jejíž členové by měli jen jednu sadu oblečení. Není proto nutné prát denně několik kousků oblečení na druhý den. Značné úspory vody se dočkáme v momentě, kdy zapneme pračku až ve chvíli, kdy nashromáždíme dostatek prádla na její užitečné naplnění. Moderní pračky také mají mnoho různých programů a často stačí prostudovat návod (což většina z nás samozřejmě nedělá), abychom zjistili, že některé z nich mají mnohem nižší spotřebu vody i elektrické energie. Na vyprání v podstatě čisté košile, kterou měl manžel na sobě půl dne, úplně stačí kratší program a v případě tmavších barev i nižší teplota, kterou navíc ocení i materiál oblečení.

Myčka nebo dřez?

Pokud není v domácnosti myčka nádobí, která je z hlediska úspory vody v této části péče o domácnost nejvýhodnější, je dobré mít na paměti, že mytí nádobí v napuštěném dřezu a jeho následné opláchnutí v dřezu druhém je podle výpočtů až třikrát úspornější než mytí nádobí pod tekoucí vodou, která často dokonce zbytečně protéká i v době, kdy si připravujeme další kus nádobí mimo dřez, odkládáme již umyté nádobí a tak dále.

Neplýtvat nádobím

Když nemusíme mýt nádobí ve dřezu, ale stačí jej odložit do myčky, mají mnozí členové domácnosti pocit, že “přece o nic nejde” a na každé napití si vezmou ze skříně čistou sklenici. Je to zbytečné. Pokud bude mít každý člen rodiny svoji sklenici, není nutné ji po každém použití odkládat na umytí. Uvidíte, že bude myčka v provozu mnohem méně. Stejně jako u pračky i tady platí, že je třeba myčku pouštět, až když je zcela plná - pokud by to trvalo delší dobu, mají tito moderní pomocníci většinou velmi krátké oplachovací programy, které zajistí, že doposud neumyté nádobí může na svůj čas počkat i dva dny.

Zeleninu omývejte společně

Zeleninu je samozřejmě před kuchyňským zpracováním nutné omýt. Není ale potřeba mýt každou mrkev zvlášť pod tekoucí vodou. Stejně jako nádobí, i zeleninu je úspornější omývat v nádobě a použitou vodu je navíc následně možné využít například k zalití květin v bytě.

Možností, jak v domácnosti neplýtvat zbytečně vodou, je mnohem více. Často se stačí zamyslet nad tím, kde všude vodu využíváme a zda by se ta již jednou použitá nedala místo do dřezu nalít například ke květinám (samozřejmě bez saponátů a jiných chemikálií), spláchnout s ní toaletu nebo zalít záhonek na zahradě. Stejně tak vodu do rychlovarné konvice můžeme nalít přímo hrníčkem, který chceme později horkou vodou naplnit, a nemusíme zbytečně vařit víc vody, kterou posléze vylijeme do dřezu… Chce to jen trochu času a pozorování. Na mnoho a mnoho dalších cest, kudy v domácnostech voda (a peníze) utíká úplně zbytečně, určitě přijde každý člen rodiny.

Klíčová slova: