Co dělat se zbytky z vánočního hodování: Připravte koláč, karbanátky nebo chlebíčky

Zbytky z vánočky přeměňte na lahodné francouzské toasty
  |   zajímavost

Potřebujete připravit pohoštění na Silvestra? Možná vám ještě něco zbylo z vánočního hodování. To obvykle znamená plně prostřený stůl, který se pod náloží dobrot doslova prohýbá. Není se tak čemu divit, že každý rok zůstane mnoho nevyužitých zbytků. Byla by však velká chyba jídlo vyhazovat. Raději se podívejte na inspiraci, jak zbytky z vánočního hodování přetvořit v nové pokrmy.

S dnešními vysokými cenami za potraviny se rozhodně plýtvat nevyplatí. Takže se snažte maximálně využít každou surovinu a spotřebovat i přebytky z vánočního hodování. Není na tom nic složitého a alespoň nebudete muset mezi svátky do obchodů na nákupy.

Zbytky cukroví proměňte v koláč

Hlavně cukroví, které je typicky sušenkové, můžete skvěle využít jako základ nebo vrchní posyp u koláče. Klasické suché cukroví, jako například ještě neslepené linecké a podobně, stačí rozmělnit, přidat trochu másla a postupně vznikne základ vhodný například jako spodní část cheesecaku nebo podobného dezertu. Rozdrobené cukroví zároveň může posloužit pro dotvoření chutné drobenky, které dodá koláči to správné křupnutí i vůni.

Běžné druhy cukroví bez problémů vydrží v mrazáku

Pustili jste se letos do pečení opravdu naplno, takže zbylo plno chutného cukroví? Hned, jakmile přestane mizet z talířů, protože s ním budou všichni přejedení, zvolte elegantní a snadný způsob, jak si ho uchovat na později. Vyhnete se vyhazování zbytků a cukroví můžete případně za pár týdnů vytáhnout jako svačinku ke kávě. Pro zmražení využijte vhodné igelitové sáčky nebo k tomu určené krabičky.

Ze zbytků kapra připravte rybí karbanátky

Vyhazovat rybí maso by byla velká škoda, takže z nejrůznějších odřezků a kousků kapra si můžete připravit chutné rybí karbanátky. Maso se snažte co nejvíce obrat, namelte a smíchejte s vajíčkem a malým množstvím mouky. Nezapomeňte na dochucení a chutné karbanátky na oběd či večeři mezi svátky máte hotové.

Bramborový salát využijte na chlebíčky

Jen málokdy sice bramborový salát opravdu zbude, ale pokud jste to letos opravdu přehnali s množstvím a zůstalo ještě několik porcí, můžete je zužitkovat pro vytvoření chutného pohoštění. Bramborový salát jednoduše použijte jako základ na chlebíčky místo pomazánky.

Z vánočky si připravte francouzské toasty

A co dělat, když je vánočka už mírně oschlá a přemýšlíte, jestli ji nevyhodit? Zkuste nakrájené plátky namočit v rozšlehaném vajíčku s trochou cukru a opéct. Vznikne vám luxusní snídaně v podobě chutných vánočních francouzských toastů.

Zdroj: realfood.tesco.comwww.lifee.czcs.bakeitwithlove.com

KAM DÁL: Novoroční hubnutí může být i příjemné. Začněte v kavárně a uvidíte, že vás to bude bavit.