Školení řidičů je vhodné rozšířit o prohlášení o způsobilosti zaměstnance

Dříve bylo poměrně složité tato školení organizovat. E-learning vše změnil
  |   zajímavost |  Komerční sdělení

Zaměstnavatelé mají povinnost školit řidiče. Problematika však není zcela jednoduchá. Není totiž řidič jako řidič a rozlišují se školení řidičů referentů, školení řidičů profesionálů a dále též probíhá zdokonalování odborné uzpůsobilosti řidičů pro účely profesní způsobilosti. Jak ale zajistit, aby práci nevykonával zaměstnanec, který z jakéhokoliv důvodu přišel o řidičský průkaz? K tomu nově slouží prohlášení o způsobilosti zaměstnance, které je součástí e-learningových kurzů firmy PREVENT.

Online kurzy se staly velice populárními a zaměstnavatelé je s oblibou využívají i pro zajišťování povinných školení například v oblasti BOZP a PO. Jedním z povinných školení je též školení řidičů. To stanovuje zákonný předpis § 103 zákona č. 262/2006 Sb. Zákoníku práce.

Jak na školení řidičů?

Školení řidičů, související s řízením motorových vozidel, se dělí na školení řidičů referentů a školení řidičů z povolání. Kdo je kdo? Řidič referent je ten zaměstnanec, který řídí vlastní či služební automobil při svých pracovních cestách. Ve své pracovní náplni však přímo řízení vozidla nemá a nejde tedy o sjednaný druh práce. Řidič z povolání je pak ten řidič, který vůz řídí v rámci pracovněprávního vztahu a je tedy jeho pracovní náplní.

Tato školení se musí provádět ihned při nástupu zaměstnance do práce, ještě před zahájením činnosti. Periodu opakování určuje zaměstnavatel, doporučuje se však jednou za rok. Kdo má být školitelem zákon nestanovuje, ale vhodnou bývá odborně způsobilá osoba nebo instruktor autoškoly.

E-learning i pro školení řidičů

Dříve bylo poměrně složité tato školení organizovat. Byla náročná na organizaci, čas, personál i finance. E-learning vše změnil. Díky platformě INSTRUCTOR od firmy PREVENT je dnes možné provádět online školení, která jsou levnější, mají vhodnou výstupní dokumentaci a nově umí nabídnout i prohlášení o způsobilosti zaměstnance. Firemní vzdělávání mají firmy možnost realizovat ještě sofistikovaněji, a to díky druhé platformě PREVENT – EDUNIO.

Co je prohlášení o způsobilosti zaměstnance?

Firma PREVENT doplnila své e-learningové kurzy školení řidičů o prohlášení způsobilosti zaměstnance. V něm zaměstnanec potvrzuje, že je držitelem platného řidičského oprávnění a současně potvrzuje zdravotní způsobilost pro řízení. Tímto prohlášením si zaměstnavatel ověřuje, zda zaměstnanec splňuje základní požadavek pro řízení motorového vozidla. Jde o efektivní nástroj s digitálním ověřováním, který zaměstnavatelům dává větší právní ochranu. Jestliže zaměstnanec nemá řidičské oprávnění, či o něj z jakéhokoliv důvodu přišel, je vyzván k okamžitému informování zaměstnavatele a k přerušení školení.

Klíčová slova: