Trápí vás insomnie? Pomůže jedna sladká pochoutka

S insomnií vám může pomoci dokonce i obyčejný med
  |   zajímavost

Celá řada z nás čelí problémům s usínáním, které mohou mít hned několik různých příčin. Ať už je ale důvod jakýkoliv, existuje něco, co vám od insomnie pomůže. Jde o jednu zdravou a sladkou laskominu.

Insomnie je velmi častým nepříjemným zdravotním stavem, který způsobuje problémy se spánkem, jak na svém webu uvádí Mayo klinika. Pro pacienty trpící insomnií je velmi těžké nejen usnout, ale i nevzbouzet se během noci nebo velmi brzy ráno.

Tento nepříjemný problém sice ovlivňuje pouze spánek, jeho důsledkem ale mohou být i změny nálady, nedostatek energie, další zdravotní problémy a celkově snížená kvalita života. To, kolik hodin denně byste měli spát, se liší člověk od člověka, většinou se ale jedná o 7 až 8 hodin nerušeného spánku.

Akutní a chronická insomnie

Jedním z nejčastějších typů insomnie je ta akutní, neboli krátkodobá insomnie. Tento druh problémů se spánkem trvá většinou pouze několik dnů nebo týdnů. Důvodem vzniku tohoto nepříjemného stavu bývá většinou nějaká traumatická událost. Akutní insomnie ale naštěstí odezní většinou do jednoho měsíce. Mnohem vážnější je insomnie chronická, která se projevuje problémy se spánkem, které trvají déle než jeden měsíc.

Naštěstí se můžete zbavit dokonce i chronické insomnie. Pomůže vám mimo jiné několik jednoduchých změn životního stylu.

Jednou z nejčastějších rad při problémech se spánkem je vyhnout se stresu nebo začít pravidelně provozovat nějakou činnost, která vám pomůže se se stresem lépe vyrovnat. Může jít o jógu, meditace nebo i jen o obyčejné procházky v přírodě. Dále je ideální snažit se chodit spát a vstávat ve stejný čas a vyhnout se větším porcím jídla ve večerních hodinách.

Med

S problémy s usínáním vám ale pomůže i jedna oblíbená sladká pochoutka. Řeč je o medu. Tím nejlepším způsobem, jak si med před spaním dopřát, je rozpustit ho v nějakém zklidňujícím bylinném čaji„Konzumace medu stimuluje produkci melatoninu a snižuje produkci orexinu, tedy chemikálie, díky které se cítíme bdělí,“ prozradila Cheryl Lythgoe, vedoucí zdravotní kliniky Benenden Health.

Zdroj: Mayo Clinic, Express

KAM DÁL: Jak se zbavit lupů snadno a lehce: Stačí vám jen jedno běžné ovoce

Klíčová slova: