Zázračný jablečný ocet: Vybělí vaše zuby a vyléčí střeva plná bakterií

Jablečný ocet se dá dobře využít jako spojenec během boje s trávicími těžkostmi
Zobrazit fotogalerii (3)
06.08.2020 - 13:00  

Jablko je u nás jako ovoce velmi oblíbené a někdy se z něj dělá také ocet. Často je označován jako elixír mládí, zdraví a štíhlosti. Obsahuje totiž celou řadu vitaminu, enzymů a minerálů a nechybí mu ani antibakteriální účinky. Jak se vlastně vyrábí  a na co všechno je dobré ho využít?

„Jedno jablko denně a nepotřebuješ lékaře,“ tak zní lidové pořekadlo, které ale není zase tak daleko od pravdy. Jablka jsou obecně tradiční českou plodinou, a proto jsou pro nás jednou z nejužitečnějších potravin.

Jsou hodnotná díky obsahu vitamínů, minerálů, antioxidantů, nerozpustné vlákniny - pektinu, která pomáhá správnému trávení, štěpí tuky a dokonce dokáže tělo zbavovat parazitů a neutralizovat také účinky radioaktivního záření.

Elixír mládí

Pojďme ale pomalu k jablečnému octu. Ten se vyrábí z čerstvých rozdrcených jablek, které se pak nechávají kvasit v dřevěných kádích. Po dokončení procesu kvašení se obsah přecedí a vzniká tak hustá tekutina hnědé barvy.

Jablečný ocet si dokáže zachovat všechny enzymy, vitamíny, minerály a obecně prospěšné látky, které obsahují čerstvá jablka, a navíc vyniká dalšími léčivými vlastnostmi. Má antibakteriální nebo antimykotické účinky a působí také jako přírodní antibiotikum, které ničí patogenní bakterie a viry v těle. Napomáhá také dobrému trávení a podporuje štěpení tuků. To z něj samozřejmě dělá vynikající doplněk během hubnutí.

Tímto nápojem léčil své pacienty již Hippokrates ve 4. století před naším letopočtem. Byl také zaznamenán u starých Egypťanů, Babyloňanů, Řeků a Římanů, jsou v něm ale také zmínky v bibli a byl používán i ve středověku.

Ničitel střevních bakterií

Jablečný ocet se dá dobře využít jako spojenec během boje s trávicími těžkostmi (bolesti žaludku, křeče, pocit plnosti a nebo nadýmání). Antibakteriálně pak působí během problémů s močovými cestami. V šesti až osmitýdenní kúře je schopen regulovat střevní flóru a následně působit proti bakteriím.

Pokud vypijete před spaním dvě polévkové lžíce jablečného octa rozpuštěného v poháru teplé vody, snížíte chuď k jídlu a díky tomu vás přestane pronásledovat vlčí hlad. Při infekci močového měchýře a nebo těžkostech žaludku zase pomůže, když denně vypijete tři polévkové lžíce jablečného octa, který rozpustíte v 200 ml teplé vody. Tuto směs můžete pít i v malých doušcích před snídaní a je dobrá i pro stimulaci trávení.

Nahradí pleťovou vodu a pomůže s akné

Tento blahodárný nápoj má další výhodu. Pomáhá totiž vyrovnat přirozenou hodnotu pH pokožky a na rozdíl od některých tonerů ji nevysuší. Optimální poměr směsi je 1 díl octa a 2 díly vody. Namočte do připravené pleťové vody vatu a párkrát s ní přetřete tvář.

Polovina polévkové lžíce octa smíchaná se šálkem studené vody se také hodí na oplachování vlasů. Tato směs dokáže dobře oživit pokožku hlavy a také odstranit stylingové produkty či špínu. Vlasy se tak budou znova lesknout.

Jablečný ocet také působí antibakteriálně, díky tomu je dobrým spojencem v boji proti akné. Naneste si před spaním trochu čistého octa na vatový tampón a aplikujte přímo na akné. Hojení začíná.

Pomůže vybělit zuby

Zajímavý přírodní způsob, jak si pomoci v tomto ohledu. Stačí si zpracovat pastu, kterou vytvoříte z 1 polévkové lžíce jablečného octa a lžíce prášku do pečiva. Následně je třeba jen důkladně si touto směsí vyčistit zuby. Sice nebudou bílé jako po bělení, ovšem povlak se zmírní a také vyblednou skvrny.

KAM DÁL: Zbavte se mravenců jednou provždy. Chemii nepotřebujete, pomůže příroda.