Davli čekají krušné měsíce! Oprava silnice 102 a zavřený most město paralyzují

 

Jestli milujete Slapy a okolí, zajeďte si tam ještě letos. Vlastně kamkoli tím směrem. Na konci roku vás čeká peklo. Nejen kvůli sanaci a následné opravě silnice 102, která potrvá dva roky a kde bude zavedena střídavá jízda v jednom pruhu. Davle se navíc přepůlí kvůli opravě mostu. Dostat se na druhou stranu města bude jen pro jedince s ocelovými nervy. 

Jestli jste až doteď profrčeli na oblíbená místa na koupání ležící na Praze-západ za pár desítek minut, příští léto nic podobného rozhodně nečekejte. Možná bude lepší zvolit cestu do Chorvatska, kde jste při troše štěstí a těžší noze na plynu za dvanáct hodin. Přeci jen moře je moře. Sanace a následná rekonstrukce silnice 102 mezi Štěchovicemi a Davlí začne už letos. Trvat má dva roky. 

K tomu se na začátku roku 2017 přidá na celých devět měsíců zavřený most přes Vltavu v Davli. Objížďka sice samozřejmě bude existovat, ale devětadvacet kilometrů k dalšímu mostu je poněkud z ruky. Asi nikdo si zatím neumí pořádně představit, jaké komplikace nastanou. Černý scénář je ale poměrně zřetelný a děsivý.

Kolony už od výjezdu z hlavního města táhnoucí se až někam daleko za Davli. Z Prahy do Davle je to necelých třicet kilometrů. Tak i kdybychom předpokládali, že dál už to pojede bez problémů, jak dlouho si počkáte v koloně? Tři hodiny, pět, sedm? Těžko říct. "Rozumíme tomu, že most nevydrží věčně. Ale proč napřed nedodělají jednu věc a pak nezačnou s další? Všechno rozkopou, rozvrtají a nic pořádně nespraví. Vždyť "stodvojku" už opravují pět let!" rozčilují se oprávněně obyvatelé Davle.

Na druhou stranu, pokud je most v havarijním stavu, čekat nelze. Tragédii kolosálních rozměrů nikdo nechce. I když zde se zase nabízí otázka, proč se s opravami nezačalo dřív a čekalo se až do poslední chvíle. Rekonstrukce čeká mostní pilíře, zábradlí i chodníky, zdeformovaná je také vozovka. Chodci mohou během oprav využít 300 metrů vzdálený starý most, auta čeká zajížďka téměř třicet kilometrů. 

Kromě dopravního kolapsu však Davle řeší i další problém. Město bude prakticky přepůleno. Hlavně pro pravý břeh, kde sice bydlí méně obyvatel, ale je tam například školka, to znamená velkou komplikaci. "Průjezdnost směr Jílové bude hodně problematická. Navíc jak rodiče dovezou 108 dětí do školky, to je také otázka," tvrdí starosta Davle Jiří Prokůpek. 

Změny se dotknou i autobusové dopravy, linka 444 skončí už na nádraží. Ani lodní doprava nezůstane ušetřena. Průběžně se totiž bude měnit šířka i poloha plavební dráhy tak, aby lodě neproplouvaly pod místem, kde se právě pracuje.