Italové nejspíš končí na hlavním nádraží, Praze hrozí žaloba

Podchod usnadní cestu na Žižkov, nebo Vinohrady
 

Oprava historické budovy hlavního nádraží v Praze se jaksi nepovedla. To je prý jeden z hlavních důvodů, proč už příští týden bude muset italská společnost Grandi Stazioni opustit pronajaté prostory. Jenomže se zdá, že to nebude zdaleka tak jednoduché. 

Správa železniční dopravní cesty už italské firmě poslala výzvu, ve které se píše mimo jiné to, že musí opustit veškeré prostory, které má v nájmu. Grandi Stazioni si to však nemyslí a hrozí žalobou na hlavní město. Zpoždění oprav vysvětluje tak, že oprava zmíněné budovy je příliš složitá a postupně se přišlo na věci, o kterých se dříve nevědělo. 

Zajímavé však je, italská společnost zatím opravila pouze tu část hlavního nádrazí, ze které jí plynou lepší zisky. Konkrétně jde o odbavovací prostory. "Konec spolupráce je jediné možné řešení. Máme několik právních posudků, které hovoří jasně," tvrdí náměstek generálního ředitele Správy železniční dopravní cesty Tomáš Drmola. 

České dráhy podle něj dali firmě dost času na to, aby splnila závazky, ke kterým se zavázala. "Na nádraží jsou třináct let a za tu dobu opravy nestihli. Kdyby měli hotovo do 16. října, pronájem by se automaticky prodloužil na dalších třicet let a nebylo by to v kolizi se zákonem." Naráží na to, že do té doby se stihne odsouhlasit nový zákon o veřejných zakázkách. Problém by tedy nebyl. Pokud by ovšem Itavé plnili závazky. 

Grandi Stazioni se však nechtějí jen tak dát a hrozí, že budou vymáhat odškodné. Podle Drmoly na to sice mají právo, ale prý malou naději na úspěch. "Smlouva skončila, podmínky nedodrželi. Je na právnících, jestli se jim zaplatí část rekonstrukce, kterou objektivně stihli." Správa nádraží tak zřejmě zůstane v kompetenci Správy železniční dopravní cesty.