Nová krajská koalice začíná úřadovat: Ruší se žákovské jízdné i příspěvky na doktory

Nová koalice začíná úřadovat
 

Inkoust na koaliční smlouvě ještě nestihl ve Středočeském kraji ani zaschnout a už jsou tady první změny. Vypadá to, že zástupci ANO, STAN, ODS a části TOP 09 nenechají na rozhodnutích bývalé krajské vlády ČSSD kámen na kameni. Nakonec, před volbami přesně to slibovali. 

Rok 2018 měl na proplácení jízdného pro studenty a učně z krajské kasy vytáhnout čtyřicet milionů korun. Celkem už projekt spolykal 385 milionů korun, když se kladně vyřídilo téměř 156 tisíc žádostí. Tomu je teď ale konec. "Je to nespravedlivá a duplicitní dávka. Nejsme tu od toho, abychom vypláceli sociální dávky," mluví jasně za celou koalici hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová. 

Rušení praxe, která fungovala od školního roku 2009/2010 a byla před časem dokonce předvolebním hitem ČSSD, se představitelům bývalého vedení samozřejmě nelíbí. "Je to chyba, která se současnému vedení v budoucnu vymstí," myslí si Miloš Petera, se kterým souhlasí i jeho momentálně opoziční a dříve spoluvládnoucí soukmenovci, tedy komunisté. 

Pro koalici v čele s Jermanovou však byl tento krok naprosto jasný a nade vší pochybnost. Stejně jako zrušení regulačních poplatků za návštěvu lékařské pohotovosti, do čehož spadá i zubař. Středočeský kraj byl posledním, který devadesát korun proplácel přesto, že celostátně už byly zrušeny. 

Teď to tedy definitivně skončí. "Prostředky investujeme do zdravotnictví, ale tak, že pomůžeme pacientům s nejvážnějším onemocněním," vysvětlila Jermanová. Jen tak mimochodem, za posledních šest let kraj vyplatil skoro 75 milionů korun.