Kutná Hora se proti nezodpovědným řidičům pojistí. Dva radary jsou jen začátek

Začnou řidiči dodržovat rychlost?
 

Radary na měření rychlosti nejsou mezi řidiči zrovna populární. Jenže snížení rychlosti na silnici má vždy svůj důvod. Bez radarů většina řidičů rychlost nedodržuje a auta pak končí zbytečně na střechách. Je jen dobře, že na radary v Kutné Hoře myslí. 

Jen jeden týden stačil k tomu, aby nepozorní řidiči nabourali s autobusem plným lidí. Jedna taková nehoda se stala zrovna v pátek v Kolíně, kde boural autobus, uvnitř kterého bylo 24 dětí. Podobná příhoda se stala v Čelákovicích, kde sjel ze silnice autobus plný cestujících. Jedna žena mohutný náraz autobusu bohužel nepřežila.

V poslední době se zdá, že bude takových nehod čím dál víc. Přitom je to úplně zbytečné. Stačí dodržovat předepsaná pravidla provozu na silnici a hlavně nikdy nepřekračovat doporučenou rychlost. Ta na silnicích není pro srandu, ale proto, aby se předešlo podobným tragickým nehodám. O to více je chvályhodné, že dva radary přibudou v Kutné Hoře díky dotačnímu projektu Středočeského kraje. 

Projekt "Bezpečný Středočeský kraj" má uchránit řidiče na silnicích před podobnými nehodami. Radary budou umístěny v lokalitách, kde je známo, že řidiči rádi jezdí rychle. Je tomu tak v Hrnčířské ulici, kde bude radar nově umístěný u sídla jezdeckého oddílu. Dalším místem, který je v Kutné Hoře kvůli nezopodvědným řidičům nebezpečný, je na Kaňku.

To, že tudy řidiči jezdí rychle, se zdejším obyvatelům už delší dobu nelíbí. "Řidiči tady jezdí jako blázni, neberou ohledy na nic a na nikoho. Člověk aby se bál vůbec přecházet přes přechod s tím, že ho nějaké auto srazí. Nehledě na rizika dopravních nehod, které chováním způsobují," říká nazlobený Mirek, který žije v Kutné Hoře už 10 let. Měřič rychlosti je zde podle něj opravdu potřebný.

Podle informací městského úřadu však budou radary stát na svém místě až od dubna 2017. Do té doby je třeba dbát zvýšené opatrnosti!

Radary jsou propojené s policií 
Nově umístěné radary budou napojeny na policii, takže snad řidiče odradí vytvářet si ze silnic závodní dráhu. Riziko pokuty je zde vysoké. Radary navíc neměří jen rychlost, kontrolují i registrační značku každého automobilu.

Radary v Hrnčířské ulici a na Kaňku to ale zdaleka nekončí. Ve městě je bohužel plno takových míst, kde by řidiči potřebovali připomenout, jak se chovat na silnici. Umístění každého radaru přitom město vyjde na několik tisíc korun ročně.