Děti v autě: Uděláte si z toho bezpečnou pohodu, nebo zažijete teror?

Děti v autě mohou způsobit katastrofu nevídaných rozměrů
 

Kdykoliv si dítě sedá do auta, je to jisté riziko, protože autonehody jsou častější, než bychom si přáli, ale také proto, že pro řidiče, případně spolujezdce, může být dítě natolik stresující faktor, že se nehodě přibližujeme mílovými kroky. Jak se pojistit proti nehodě s dětmi v autě? Zabavte je a dodržujte zásady bezpečnosti s dítětem na palubě.

Děti jsou při autonehodách ty nejzranitelnější, nemají tak pevné kosti ani svaly. Je proto nutné využít všechny možnosti, jak jejich křehká těla ochránit. 

Malé děti musíte umístit do odpovídající autosedačky. Pořizujte vždy jen kvalitní dětskou sedačku schváleného typu s homologací, která zajišťuje správnou polohu a uchycení dítěte. Sedačku nekupujte sami. Vezměte s sebou vždy i dítě. Je důležité, aby sedačka byla správné velikosti a dítě se v ní dobře cítilo.

Nezapomeňte si nastudovat návod, jak sedačku uchytit pásem, někdy je to docela složité. A co je důležité - sama autosedačka pro malé děti je dostatečnou ochranou. Pokud tedy převážíte dítě, nedávejte ho na sedačku, kde je airbag, případně airbag nechte deaktivovat. Pokud jde o větší děti, je dobré airbagy zase aktivovat

Autosedačku je vždy nutné kupovat tak, aby odpovídala velikosti dítěte. Sedačku pro dítě můžete odložit, až teprve když dítě doroste výšky 150 centimetrů nebo jeho tělesná hmotnost dosáhne 36 kilo.

Nikdy nenechte dítě sedět dospělé osobě na klíně. Při dopravní nehodě zemře dítě, i osoby, které jeho tělo v letu trefí. Dítě při nehodě nikdy neudržíte.

Lehké neškodné hračky jsou v autě v naprostém pořádku. Pokud si však vaše dítě rádo hraje s těžkým autíčkem, v autě hračku raději zavřete do kufru. Letící těžká hračka může zabíjet nejen děti, ale i spolujezdce a řidiče.

Nikdy nedovolte dítěti stát za jízdy mezi předními sedadly nebo klečet na zadním sedadle zády ke směru jízdy! 

Jak zabavit děti hrou do auta tak, aby vás nerušily při řízení? 
Není to snadné. A i sebelepší hra časem omrzí, a tak je dobré činnosti střídat a často dětem zastavovat, aby se z cesty nestal teror. Děti vás mohou tak vystresovat, rozčílit a rozptýlit, že se nehoda stane velmi rychle. Klidně jim to vysvětlete, děti chápou věci, když jim je správně a upřímně podáte.

Hry do auta, na které nic nepotřebujete

  • Zpívejte si a poslouchejte pohádky (když budete mít štěstí, narazíte i na ty, které zvládnete poslouchat s dětmi). 
  • Hrajte slovní fotbal (další slovo začíná posledním písmenem předchozího slova; pro ty starší zkuste trvat na posledních dvou písmenech).
  • Hádej, na co myslím / kdo jsem? (Odpovídáte jen ano, nebo ne.)