Doprava v Kolíně se komplikuje. Radnice uznává, že bude ještě hůř

 

Kolín je nyní městem, kde lidé raději chodí pěšky, než aby jezdili po silnicích. Důvodem je uzavírka Ovčárecké ulice společně s probíhající uzavírkou na Novém mostě. Před několika dny jsme vás informovali, že dopravě hrozí kolaps, což se nyní potvrzuje. A mělo by být ještě hůř, což potvrdila i radnice.

Kolabující doprava. Takový byl obrázek prvních dní uzavírky Ovčárecké ulice v Kolíně v kombinaci s již probíhající uzavírkou na Novém mostě. Řidiči si dokonce stěžovali, že ze Spálenky do centra se nedostanou dříve než za 45 minut. "Nemáme informace, že ze Spálenky se jezdí tak dlouho, tudíž vám ji nemůžeme potvrdit," uvažoval místostarosta města Tomáš Růžička.

Město začalo s opatřeními, které sice přinesly jistý pozitivní efekt, ovšem problémy i tak přetrvávají. Hlavně pak v odpolední špičce, kdy se tvoří kolony. Iniciovalo se tak seřízení semaforů na křižovatce Sadová a Veltrubská. Zobousměrnil se také úsek Okružní směrem k Novému mostu. U křižovatky Na Louži byl dále otevřen pás pro osobní auta, který zatím využívaly pouze autobusy. Průjezdnost se tak velmi výrazně zlepšila. 

Opravy Ovčárecké ulice, Nového mostu i budoucí oprava nadjezdu jsou prováděny na silnicích, které nepatří městu, ale Středočeskému kraji. Možnosti města, případně pak rovnou radnice zakázat opravy, jsou tedy prakticky nulové.

Ovšem město příliš možností, jak více zasáhnout, nemá. Jedná se totiž o akci, který spadá do Krajské správy a údržby silnic Středočeského kraje. Oprava tamního plynovodu je tak něčím, co město vítá, ale na druhou stranu nemá možnost ovlivnit, kdy k ní dojde. Může pouze lehce ovlinit spolusouvisející okolnosti. 

Doprava v Kolíně je obecně složitá

Pravdou je, že pohyb vozidel po silnicích v centru města obecně není snadný ani v případě, že neprobíhají stavební práce a nejsou uzavírky. "Doprava v Kolíně má svá specifika, neboť se výrazně projevuje pracovní doba lidí v místní automobilce v průmyslové zóně. V době střídání směn, tedy ráno a odpoledne, je dopravní situace v Kolíně složitá i bez podobných uzavírek. Právě tento faktor totiž ovlivňuje délku kolony a dalších věcí," popsal situaci Růžička. 

Bude ještě hůř

Stavební práce momentálně probíhají i v Úvalech. Rekonstrukce silnice I/12 je v plném proudu. Akce by měla trvat do 2. května a právě do té doby musí řidiči počítat s tím, že tu budou dopravní omezení a také související kolony.

Už tak složitá situace se bude ještě dále komplikovat, nejspíš už příští týden. "Od 18. 4. dojde pravděpodobně ke zhoršení situace, neboť práce na silnici se přesunou za křižovatku Ovčárecká a Okružní směrem k Novému mostu," potvrdil místostarosta města, který doufá, že vše bude stále ve snesitelných mezích. 

Prevencí vůči problémům s dopravou by mohla být rekonstrukce dopravního terminálu. Město ho chce zatraktivnit a tím více motivovat obyvatele k tomu, aby využívali služeb hromadné dopravy. Vzniknout by měla opravdu velmi moderní stavba, na kterou padnou desítky milionů korun.