Řidiči, pozor, v Kolíně se chystá další uzavírka. Kam se nedostanete?

Třídvorská ulice přinese další dopravní komplikace
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Na rozkopané silnice už si asi obyvatelé Kolína tak nějak zvykli. Bohužel (nebo vzhledem ke stavu komunikací bohudík) je konec omezení stále v nedohlednu. Plánuje se totiž další akce, která se bude realizovat ve Třídvorské ulici na Zálabí. Co to bude znamenat pro řidiče?

V poslední době se toho v Kolíně stalo v rámci dopravy opravdu hodně. Především je třeba zmínit složité práce v Ovčárecké ulici, které měly na průběžnost provozou ve městě negativní vliv. Opravy pokračují i na Novém mostu a skončit by měly až na konci června.

V Kolíně ovšem rekonstrukce silnic nekončí, ba naopak, což nám potvrdil místostarosta Tomáš Růžička. "Kolín bude v letošním roce realizovat plánovou rekonstrukci páteřní kanalice v lokalitě Třídvorská na Zálabí." 

Jak to bude probíhat?

V červenci v Třídvorské ulici začnou práce na rekonstrukci vodovodu, kterou bude provádět vodohospodářské sdružení. Na to následně naváže zhruba ve druhé polovině srpna vlastní investice města.

Spojit obě investice do alespoň trochu společného termínu je samozřejmě výhodné z mnoha pohledů. Rekonstrukce vodovodu bude probíhat za částečné uzavírky, ale rekonstrukce kanalizace si už vyžádá uzavírku úplnou, rozdělenou do zhruba 7 postupných etap.

Kanalizace vede především v samotné komunikaci (místy středem) v hloubce asi 2,5 až do 4 metrů. Podloží je pískové a dá se předpokládat, že může být zvodněné.

V současné době se dokončuje inženýrsko-geologický průzkum budoucí stavby. V reálu to znamená, že silnice bude uzavřená v obou směrech. Otřesy by mohly zapříčinit zhroucení stavby. Písek je totiž v případě, kdy je zvodněný, značně nestabilní. 

Co to znamená pro řidiče?

Město se vypořádává s komplikacemi oprav krajských silnic i sítí soukromých vlastníků a s tím spojených oprav sítí vlastních. 

Celá stavba bude rozdělena do několika etap a řidiči osobních vozidel využijí místní přilehlé ulice, které budou samozřejmě označené jako objížďka. "Pro nákladní vozidla se připravují trasy, které nebudou zrovna jednoduché. Pro nákladní dopravu bude totiž Třídvorská ulice po dobu rekonstrukce zcela uzavřena," doplnil Růžička.

Kanalizace Třídvorská byla kolaudována naposledy v roce 1960, tudíž před velmi dlouhými 57 lety! 

Finální povrch bude položen až na jaře následujícího roku, kdy bude zásyp stabilní. Mělo by se jednat o technologii tichého asfaltu. "Věřím, že všichni přivítáme fungující městskou kanalizaci i novou pěknou páteřní komunikaci směrem na Tři Dvory," doufá v povedený výsledek rekonstrukce místostarosta města, ale zároveň se předem omlouvá řidičům za případné komplikace.

"Řidiče prosím o trpělivost, opravit to opravdu musíme a samotná rekonstrukce je pro nás náročná a s ohledem na podloží i technicky složitá."