Jak upravit vyřezanou dýni, aby neshnila?

Jak na ni?
 

Období vyřezávaných dýní je tady. Jak nejlépe na věc a co dělat, aby strašidelná oranžová hlava neshnila?

Jak nejlépe na věc? Přeci jen dýně jsou pevné, nepoddajné a jen tak se vydlabat nenechají. Určitě uvítáte naše tipy!

Velkou ostrou lžící vydlabejte z dýně dužinu. Otvor musí být dost velký – nejen kvůli snadnému vydlabání, ale také kvůli pozdějšímu vkládání svíčky. Řez vždy vedete kolem stonku plodu.

Pokud máte vážně velkou dýni, tak ji můžete přepůlit a řezem postavit na zem. Tady jsou zapotřebí tenké, ostré a dobře nabroušené vykošťovací nože. Lidé zapálení do vyřezávání zeleniny mají dokonce speciální nádobíčko. Tedy různé pilky a další nástroje pro jemnou práci. To víte, chcete-li pěkný obličej nebo siluetu, není to legrace.

Pokud chcete dýni, která něco vydrží, tak ji na několik hodin namočte do vody. Další metoda je ještě lepší, všechny řezné rány zamažte vazelínou. Dýně se zakonzervuje.

A pokud by vám přeci jen naše rady nestačily, tak si o víkendu zajeďte do Vraňan. Bude tady již historická třetí sklizeň dýní. Děti budou moci vyřezávat strašidláky a společně ochutnáte jedinečnou dýňovou polévku. Samozřejmě budou tyto skvělé plody k zakoupení. A nejen ony. Ve Vraňanech seženete spoustu toho nejčerstvějšího ovoce a zeleniny od našich, českých, regionálních dodavatelů.