Majitelé LevneElektro.cz jdou před soud. Někteří by EET zasloužili dříve

Objednávat notebooky z Polska a prodávat levněji, načež vydělat na DPH? No problem
 

KOMENTÁŘ - Nakupovat elektroniku přes internet je dnes úplně standardní záležitost. Nikoho by už ani nenapadlo uvažovat nad tím, že i takový obchod se může vymstít. Přesvědčila jsem se o tom na vlastní kůži, když jsem v březnu 2016 zakoupila noteboook od dnes již policejně stíhané firmy LevneElektro.cz.

Kdo by v dnešní době nenakupoval zboží přes internet. Navíc elektroniku, kde je nákup po internetu o něco výhodnější. Máte totiž možnost do 14 dnů zboží vrátit bez udání důvodu, což se například v případě vadného kusu velmi hodí. Nebo pokud chcete zboží vrátit z jiných důvodů.

I já nakupuji přes internet pěknou řádku let, elektroniku nevyjímaje. Stačí si obhlédnout svůj vysněný kousek ve kterémkoli show roomu a potom už stačí potvrdit objednávku. Tentokrát jsem ale zůstala poměrně překvapená... Napřed jsem si vybrala typ notebooku, což bylo Lenovo Thinkpad S440. Je to model, který by toho podle všeho měl hodně vydržet, ovšem jde už o starší model. Dřívější řady Thinkpadů totiž bývaly ještě kvalitní přístroje, velmi bytelné a hodně vydržely.

Jediný "problém" spočíval v tom, že už tento model notebooku neprodávaly všechny e-shopy, jednalo se tedy spíše o doprodej. Mě ale přesvědčilo hliníkové tělo a moje dřívější zkušenost se strojem řady Thinkpad, který vydržel bezmála 6 let. A tak jsem přístroj zakoupila právě u firmy LevnéElektro.cz, které mělo pobočku v pražských Holešovicích.

Firma vypadala solidně, měla pěkné webové stránky, stovky spokojených zákazníků. Takže jsem neváhala, potvrdila objednávku notebooku, který byl na svůj výkon a provedení za přijatelnou cenu. Sice mě při osobním převzetí překvapilo, že prodávající nemá úplně prozákaznický přístup, vůbec se neusmívá a hlavně je na výdeji úplně sám. Lidově bych jeho přívětivost označila asi jako "klasický studený psí čumák".

Nicméně počítač jsem si odnesla domů a byla jsem spokojená, přístroj byl výkonný. Sice trošku těžší, ale rozhodně mi plně dostačoval. Ale zdání klame. Přestože mají Thinkpady obecně dobrou pověst, můj nový kamarád na cesty se začal rozlepovat. Zpočátku to bylo jenom trošku, při otevírání notebooku, později se ale rozlepoval víc a víc. Člověk by na to tolik nemyslel, ale přece jen, záruka je záruka. A je přece hloupost toho nevyužít.

První překvapení, aneb firma už asi neexistuje
Jaký byl můj úžas, když jsem se podívala na stránky LevneElektro.cz. První věty začínají takto: "Vážení zákazníci, s ohledem na množící se dotazy a dále na současný stav věci, považujeme za vhodné Vám i touto formou sdělit, že se zásobami, finančními prostředky a reklamovanými výrobky nyní disponuje finanční úřad. Společnost ELEKTRA PV s.r.o. není v současné době oprávněna ani k vracení finančních prostředků, např. z důvodu odstoupení od smlouvy apod. Proto je nutné se za účelem řešení reklamací obracet přímo na správce daně," píše se na webu LevneElektro.cz. Stále to tam ještě visí.

To by nebylo to nejhorší. Notebook by měl jít reklamovat přímo u výrobce, to znamená v mém případě u Lenova. Ale nedalo mi to a zkusila jsem googlit na internetu, o co vlastně jde. Majitel LevneElektro.cz popisuje na webových stránkách to, že se rozhodně brání nařčení z jakéhokoliv podvodného jednání. Provozovatel Levného Elektra se takto vyjádřil 30. 6. 2016, tehdy pro server ihned.cz: 

 

  • U společnosti probíhají bezmála 3 roky různé kontrolní úkony finančního úřadu (postupy k odstranění pochybností, daňová kontrola). Elektra po celou dobu s finančním úřadem spolupracuje, předkládá důkazní prostředky, poskytuje vyjádření; v žádném případě nehraje roli „mrtvého brouka“.
  • Protože je Elektra toho názoru, že některé z úkonů finančního úřadu jsou mimo rámec zákona, brání se proti nim soudní cestou.
  • Po celou tuto dobu Elektra nikterak nezpochybňovala právo finančního úřadu na provádění daňové kontroly, rovněž ani nezpochybňovala svoje důkazní břemeno.
  • O skutečnosti, že je jedná o komplexní a složitou otázku, svědčí už sama délka trvání kontrolních úkonů, která je značně za hranou běžné délky kontrol.
  • Důvodem pro pozastavení činnosti Elektry však nebyla daňová kontrola jako taková, ale vydání zajišťovacích příkazů, blokace bankovních účtů a majetku společnosti, což fakticky znemožnilo další činnost a paralyzovalo společnost.
  • Elektra zdůrazňuje, že v době vydání zajišťovacích příkazů (a rovněž i k dnešnímu dni), nebyla daňová kontrola ukončena, v dané věci nebyla doměřena žádná daň. Společnost ani žádný z jejích jednatelů nebyl odsouzen k žádnému trestnému činu.
  • Elektra i oba její jednatelé důrazně odmítají nařčení, že by se jakkoliv vědomě zapojili, natož pak organizovali či jinak participovali na jakýchkoliv podvodných jednáních, daňových či jiných. Pro ilustraci Elektra uvádí, že na daních a ostatních odvodech zaplatila Českému státu v letech 2008 až 2016 bezmála 190 mil Kč.
  • Vyjádření finanční správy, že „nezbavení mlčenlivosti chápeme tak, že zásadním způsobem zpochybňuje deklarovanou „čistotu“ (viz http://www.financnisprava.cz/cs/financni-sprava/pro-media/nepresnosti-v-mediich/2016/reakce-na-tiskovou-zpravu-Unie-danovych-poplatniku-7424), Elektra za daného stavu věci snad ani nebude blíže komentovat.

Vyjádření provozovatelů však bohužel nebylo pravdivé, jak jsem se dočetla z více zdrojů. Podle nejnovějších informací k dnešnímu datu 15. prosince 2016 byli čtyři muži (v souvislosti s provozem LevneElektro.cz) obviněni z krácení daní. Šlo o to, že nakupovali polské přístroje od účelově zřízených společností, aniž by vyměřili DPH. Tím stát připravili o 42 milionů korun. Obvinění padlo až dnes, serveru ČT to sdělil mluvčí policie Jiří Matzner.

 

Výkonný ředitel společnosti Elektra PV (spolu s e-shopem LevneElektro.cz) Petr Václav řídil a sjednával spolupráci se společnostmi, které byly založeny právě a jen za účelem krácení daní. Za zakládání společností pak jsou zodpovědní ještě další obvinění... Z toho důvodu tedy LevneElektro.cz přestalo v polovině roku 2016 fungovat. Tedy přesně ve chvíli, kdy jsem poprvé webové stránky navštívila kvůli reklamaci. Těsně!

Tato zkušenost mi dala rozhodně něco do života. Třeba to, že se nevyplácí věřit firmám jenom proto, že mají pozitivní recenze, ani proto, že mají pěkně vypadající stránky. A když si to takhle vezmete, nemůžete věřit lidem ani to, co se vám snaží nakukat. Finanční úřad totiž měl dobrý důvod k tomu, proč společnosti další prodej zablokoval. Je to ale i na malou úvahu - proč vlastně má někdo potřebu podvádět a neplatit státu daň z přidané hodnoty?

Ať je to právnická nebo fyzická osoba, všichni dobře víme, jak to s tím krácením daní bylo. "Tohle si do těch daní nedávej, na to nikdo nepřijde," řekne vám kamarád a poplácá po rameni. Jak je vidět, pro některé větší podvodníčky je EET potřeba mnohem víc než pro hospodské. A co budu dělat já? Půjdu reklamovat notebook Lenovo, který ve skutečnosti pochází z Polska a byl prodaný daleko pod pořizovací cenou.