Pokálený nadchod, urina, lejna a smrad - Praha středověká

 

Můj malý soukromý test je: až bude v Praze vládnout šikovný a moudrý primátor (tedy ten, který chodí po Praze pěšky, má své město rád a dívá se), bude nadchod, který vede z parkoviště Hlavního nádraží Prahy dolů před budovu nádraží, čistý a voňavý. Zatím, a už to trvá (stejně jako můj test) léta, to tak není.

Prozatím slouží nadchod spojující parkoviště a park před nádražím jako záchod a ložnice lidem, kteří nechtějí utrácet dvacku za močení v prostorech nádraží a nechtějí spát v domově pro bezdomovce anebo někde jinde. Tak se vykálí v nadchodu a přikryjí kartónem. Můžou, tak co?

Donedávna jsem nechápala. Proč to tak je? Proč je nadchod pokálený, proč je v místech, kde nastupují cizinci i našinci do luxusních autobusů, hromada nedopalků a odpadu. Proč to tam smrdí? A taky: proč je Václavské náměstí plné podivných odpadkových košů, špinavých a pomočených? Proč je centrální pražská Champs-Élysées (Václavák) bez nápadu, pěkné zeleně (ne, ty keře zastřižené do krabice opravdu nejsou pěkné), skulptur a espritu, když jiná města (Cheb, Kroměříž, Brandýs, Kolín a tak dále) sochy, kytky, stromy a esprit mají? Proč jsou ulice centrální Prahy lepivě flekaté a ranní chodci se musejí vyhýbat zvratkům po nočním hýření? Chápu, že za úklid nezodpovídá magistrát, ale radnice Prahy 1. Tak se ptám: chodí starosta Prahy 1 po Praze 1?

Všechny tyto otázky si pokládám znovu a znovu vždycky, když jedu do centra Prahy. Dneska jsem ale konečně přišla na to, proč to tak je. Protože naše zlatá Praha je jedinečná svým středověkým kouzlem, proto!! Úzké křivolaké uličky, smrádek, kapesní šejdíři a všudypřítomné odpadky... Nefalšované, skutečné středověké město! Proto mohou lidé bez domova bivakovat v centrální Praze. Vždyť oni a jejich exkrementy (plus exkrementy hýřících turistů i našinců) ten nezaměnitelný středověký kolorit města tvoří! Musím se primátorům a starostům Prahy 1 omluvit, je to schválně, já to jen nepochopila...

Vracím se zpátky k parkovišti. Míjím zhroucené postavy na lavičkách před nádražím, vyhýbám se nadchodům vedoucím k parkovišti a raději jedu výtahem. Na parkingu to vypadá docela novověce, pokladna funguje a nikde se nic a nikdo neválí.
Třeba ty lejna a kartony někdo do příště uklidí, majitel nádraží, parkoviště nebo úklidová četa Prahy 1, myslím si v duchu. Nebo až přijde ten moudrý starosta nebo primátor, co chodí po Praze, dívá se. A nekopíruje středověk se vším všudy.

Klíčová slova: