Nezaměstnanost ve Středočeském kraji je jedna z nejnižších v ČR

Podíl nezaměstnaných osob na počet obyvatel v ČR k 30. 4. 2016
 

V porovnání s Evropskou unií je nezaměstnanost v České republice podprůměrná. Které státy jsou na tom hůře? Kde ve Středočeském kraji klesla nezaměstnanost nejvíce?

Podle posledních dostupných údajů evidence EUROSTAT pro mezinárodní srovnání byla v březnu v České republice nezaměstnanost na úrovni 4,1 %, zatímco Evropský průměr byl 8,8 %. Pod Evropským průměrem je například také Německo, Holandsko nebo Švédsko, naopak hůře na tom je Francie s 10 %, Slovensko s 10,2 %, Portugalsko s 12,1 % nebo Španělsko s 20,4 %.

 

Hurá! Máme práci.

V České republice poklesl podíl nezaměstnaných mužů na 5,5 % a žen na 5,9 %.

Podle evidence úřadu práce v dubnu ve srovnání s březnovým stavem poklesl celkový počet uchazečů o zaměstnání o 6,4 %, podíl nezaměstnaných o 5,7 % a počet hlášených volných pracovních míst vzrostl o 5,7 %.

 

Meziměsíčně nezaměstnanost poklesla ve všech 77 okresech. Nejnižší podíl nezaměstnaných byl naměřen v okresech Rychnov nad Kněžnou (2,2 %), Praha-východ (2,3 %), Benešov a Mladá Boleslav (shodně 3,1 %), Jičín (3,3 %), Pelhřimov, Rokycany a Jindřichův Hradec (shodně 3,4 %) a Praha-západ (3,5 %).

Pro všechny je práce dost

 

Ke konci dubna bylo evidováno 18 780 absolventů škol všech stupňů vzdělání a mladistvích. Jejich počet významně poklesl a na celkové nezaměstnanosti se podíleli z 4,5 %.

 

Klíčová slova: