Noc kostelů: 500 otevřených svatostánků i duchovní tramvaj

Kostel sv. Vojtěcha v Jílovém u Prahy
 

Páteční noc otevře vrata více než dvou set středočeských kostelů a tři sta jich zapojí pražská arcidiecéze. Největší "úlet" bude pojízdný kostel v tramvaji. Přinášíme přehled z regionu.

V Praze bude jezdit tramvaj s duchovním programem. Cestující tu najdou kněze, kříž, věčné světlo i malé varhany. Pojízdný kostel nejdete mezi zastávkami Malovanka a Čechovo náměstí od 18 do 22 hodin. Součástí programu bude hudba, zpěv, ale i modlitby a osobní rozhovory s hosty. Jízdu bude možné sledovat online.

Letošní Noc kostelů připadá přesně na 74. výročí vyhlazení Lidic. V okolních kostelech na Kladensku připomenou tragédii, kdy byl nacisty vyhozen do vzduchu kostel sv. Martina a bylo popraveno 173 lidických mužů včetně lidického faráře Josefa Štemberky.

Ve Zvoli si užijí děti, pro které je připraven od 17,30 do 19,30 skákací hrad a ve stejné době budou prohlídky kostela a jeho podkroví s hodinami. Vystoupí dětský pěvecký sbor a žáci umělecké školy na hudební nástroje. Od 20,45 předvede herečka Ljuba Krbová a spisovatel Ondřej Neff pásmo biblických písní a textů. Akci ukončí požehnání celé obci.

Přehled rubriky Kam za čím

Varhanní koncert, vystoupení skupiny Vrásky z lásky, sbírku na opravu varhan a další akce nabídne kostel Nejsvětější trojice v Dobříši. Kostel svatého Václava ve Všenorech zahájí program pro děti už ve čtyři odpoledne, seznámit se budete moct s historií varhan, vyslechnout koncert a literární pásmo. Kostel svatého Jakuba Většího v Tachlovicích nabídne komentovanou prohlídku a hudbu českých i světových skladatelů. Soutěžní hra Detektiv v kostele, koncerty, přednášky a prohlídky budou v kostele svatého Jakuba na Zbraslavi. Vystoupení žáků a chrámového sboru v kostele Stětí Jana Křtitele v Rudné. Výstavu zrestaurovaných fresek, harfový koncert a výstavu a vystoupení dětí nabízí kostel Nanebevzetí Panny Marie v Dolních Počernicích. V Radotíně se chystá hudební banket, čtení z bible a rozjímání v kostele sv. Petra a Pavla. Bohatý program se odehraje v pěti kostelech v Brandýse a Staré Boleslavi. Na Tetíně se můžete těšit na cestovatelskou výstavu, pátrací hru či meditativní čtení v kostelech svaté Kateřiny a svaté Ludmily

Přehled programu všech středočeských kostelů najdete na stránce Nockostelů.cz
Klíčová slova: