Děda byl příznivcem plzeňské dvanáctky, říká ředitel Velkopopovického Kozla

Pivovar ve Velkých Popovicích dělá radost fanouškům piva. Zároveň poskytuje pracovní příležitosti obyvatelům Velkých Popovic i širokému okolí. Co si o pivě, které vaří, myslí ředitel Petr Kofroň? A jak se ke své profesi vůbec dostal? Prozradil v exkluzivním rozhovoru pro ČtiDoma.cz.

25.05.2016 - 11:35   |  
Ředitel pivovaru ve Velkých Popovicích Petr Kofroň
Petr Kofroň pracuje pro Plzeňský Prazdroj bezmála dvacet let. Dříve působil na pozici vrchního sládka. Od ledna loňského roku je manažerem závodu Velké Popovice.

Jak jste se dostal k práci sládka?

Vystudoval jsem Vysokou školu chemicko-technologickou. V průběhu studia jsem přemýšlel o svojí profilaci. Jelikož jsem z Plzně a v Plzni je velký pivovar, tak jsem se snažil dostat na katedru kvasné chemie a pivovarství. Během studia jsem dělal diplomovou práci přímo v plzeňském pivovaru. Po dokončení VŠCHT už jsem rovnou nastoupil v Plzni do Prazdroje.

Není to tedy nějaká rodinná tradice?

Bohužel není. V rodině nikoho spjatého s pivovarnictvím nemám. Jedině děda byl velkým příznivcem plzeňské dvanáctky.

Jaké je vaše nejoblíbenější pivo?

Protože jsem dlouhou dobu pracoval jako vrchní sládek, tak mám rád všechny naše značky. Vždycky záleží na příležitosti. Dost často piju Kozla. Když jdeme o víkendu někam do hospody, tak většinou pijeme ležáky. V Plzni si dám rád Prazdroj nebo Gambrinus.

Máte v pivovaru nějaké plány do budoucna?

Máme určitě velké plány. Souvisí to s tím, že se blížíme k sezoně. Pivovar je hodně sezonní záležitost, takže připravujeme rozjet provoz na vyšší výkon, tzn. rozšířit práci ve skladu a stáčírně na čtyři směny. S tím souvisí přípravy, jako je nábor sezonních zaměstnanců.

Kolik lidí pracuje v pivovaru ve Velkých Popovicích?

Máme interní i externí zaměstnance. Interních zaměstnanců máme okolo 180. S těmi externími je to dohromady zhruba 260 lidí. Externí zaměstnance používáme převážně v logistice a ve skladech a částečně také ve stáčecích linkách.

To asi nebudou jenom lidé přímo z Velkých Popovic…

Ani interní zaměstnanci už dnes nejsou jenom lidé z Velkých Popovic. Polovina lidí je z Popovic a nejbližšího okolí. Stejná část lidí dojíždí třeba třicet, čtyřicet kilometrů od Popovic. Máme tady lidi z Nymburka, z Benešovska nebo z Vlašimi.

Petr Kofroň v pivovarské varně

Co vás na vaší práci baví, a co vás naopak štve?

Upřímně mě baví práce s lidmi. V práci se potkám s celou řadou různých lidí. Máme dobrý program pro absolventy škol. Procházejí rok a půl tréninkovým programem. Je velice zajímavé se setkávat s touhle úplně novou generací, která přijde do pivovaru. Na druhé straně jsou staří fachmani, kteří tu dělají třicet, čtyřicet let. S těmi si zase mohu popovídat o tom, jaké to tady bylo dřív. Co mě naopak nebaví, je taková ta úředničina, které je poměrně hodně.

Když jste zmínil dlouhodobé zaměstnance, jaká je tady vlastně fluktuace?

Podle mě se fluktuace nedá vyjádřit jedním číslem. Zhruba polovina našich zaměstnanců jsou takvzaní držáci, kteří u nás již nějakou dobu pracují. Potom jsou tu sezonní zaměstnanci nebo lidé, kteří přijdou na rok a zase odejdou. Větší fluktuace je samozřejmě v logistice a skladech. Tito lidé dnes mají velkou nabídku. Kolikrát jsou nalákáni na vyšší mzdu. Část z nich se potom zase vrací. S tím se asi nedá nic dělat. Je to normální zákon trhu.

Pociťujete určité vlny na trhu práce?

Určitě. Díky tomu, že vznikají velké skladové areály kolem Prahy, je neustále nedostatek zaměstnanců právě ve skladech a logistice.

Kdo si myslíte, že je váš typický zákazník?

Klasický zákazník Kozla bude pravidelný příznivec piva. Ten, kdo má rád určitou kvalitu, dokáže ocenit řemeslné pivo. Asi to nebude člověk, který preferuje výraznější hořkost piva, protože Kozel je v tomto směru takový správný střed. Určitě je to ale člověk, který se rád odmění za celodenní pracovní dřinu.

Z toho, co máte v současné době v nabídce, které z piv byste osobně doporučil?

Asi se najde příležitost pro každou značku. K pití takzvaně na žízeň se určitě hodí světlý Kozel desítka. Slavnostnější pití je jedenáctka nebo dvanáctka. V hospodách se dá také ochutnat buď kvasnicová jedenáctka nebo nefiltrovaný světlý Kozel. Tato piva jsou ne úplně všedními zážitky. Kdo má rád tmavé pivo, vybere si černého Kozla, což je jeden z nejoblíbenějších zástupců tmavého piva u nás. Dá se servírovat i jako řezaný, takže ho lze namíchat tak, jak si zákazník přeje.