Vydejte se na Putování krajinou řeky Berounky

Stará řeka, jak říkají Berounce vodáci
 

Fotograf a kameraman Vladimír Dousek představí všem příznivcům naší krásné řeky knihu „Putování krajinou Berounky“. Na společném večeru v černošickém Club Kině si ji 24. listopadu od 19 hodin budete mít možnost prohlédnout a zakoupit.

Publikace je malé pokračování autorovy prvotiny Setkání Černošic a Mokropes o místních osudech a lidech. I druhotina Vladimíra Douska je koncipována jako soubor fotografií, příhod a historických okamžiků. Tentokrát vás zavede do okolí řeky Berounky od Plzně po Křivoklát.

Vladimír Dousek je vášnivým vodákem a Starou řeku si oblíbil. „Kniha je jakýmsi povídáním z pohledu vodáka, který sjíždí Berounku od Plzně. Co všechno cestou můžete vidět a navštívit. Poukazuji na všechnu tu krásu, která by byla plánovanou přehradou zničená,“ říká na úvod autor. „Naše řeka zde teče již tisíce let. A lidé dříve nebyli hloupí, stavěli si vesnice na kopcích, nikoliv u řeky. Vždyť i Černošice byly původně ve svahu. Až po dostavění železnice se začaly domy a vily objevovat přímo u řeky. A nyní by se měla postavit přehrada, zničit památky a příroda, aby majitelům neteklo do obýváku. Ale to ti lidé tam nemají co dělat, ne řeka. Pokusy poručit větru a dešti se prostě neosvědčily. Kostelíky a staré mlýny, které by byly zatopeny, zde stojí v řadě případů již po tisíc let,“ upozorňuje Vladimír Dousek.


Publikace tedy začala vznikat jako reakce na plánovanou stavbu Přehrady v Roztokách. "Rozhodl jsem se, že se pokusím celé to krásné údolí od Plzně až po Křivoklát zachovat alespoň nějak jinak a začal jsem letos na jaře pracovat na fotografické knížce o celé této krajině. Mezitím se ovšem vše změnilo. Na základě mohutných protestů jak veřejnosti, tak i různých odborníků a kapacit bylo na nejvyšších místech rozhodnuto od stavby přehrady upustit. Všichni si oddychli a vášně pomalu opadávaly. Přehrada tedy nebude," jsou slova autora.

Publikaci Putování krajinou Berounky pomohl do zdárného konce dotáhnout Michal Strejček z Černošic a Oldřich Janáš z mokropeské tiskárny. Využijte příležitosti zakoupit si výtisk 24. listopadu v 19 hodin v Club Kině Černošice. První kniha Vladimíra Douska Setkání Černošic a Mokropes je beznadějně rozebrána.
 

Vladimír Dousek

Vladimír Dousek se narodil v roce 1942 v Praze, nyní žije v Černošicích, se nimiž je spjat od malička. Se svou ženou, která pochází z Mokropes, má dvě děti. Původní profesí fotograf, Vladimír Dousek se rozhodl po několika letech praxe pokračovat ve studiích. Jelikož samostatný obor v roce 1960 fotografie ještě neexistoval, zvolil si katedru kamery na FAMU. Poté nastoupil do literárně- dramatické redakce v České televizi, kde působil téměř 40 let. Se svou skupinou natočil pro televizi nespočet inscenací, seriálů, dokumentů i pohádek a několik filmů.

Fotografování mu zůstalo věrným koníčkem. Rád se pohybuje v okolí Berounky, po krásách Českého krasu nejen pešky, ale hlavně jako cyklista. Fotoaparát má stále u sebe. Za sebou má několik fotografických výstav, například „Krajinou Oty Pavla“, „Stromy a řeka“, „Krajinou Berounky“ nebo „Klenoty Českého krasu“.