Volby v kraji se blíží: ČSSD a ANO drtí konkurenci, pravice se krčí v koutě

Miloš Petera (ČSSD)
Zobrazit fotogalerii (4)
 

Pravicově smýšlející obyvatel Středočeského kraje roní krokodýlí slzy, zatímco jeho levicový souputník si mne ruce a spokojeně pomlaskává. Tak nějak vypadá současné rozložení politických sil. Na zvrat přitom už není moc času, k urnám se půjde 7. a 8. října. 

Kdyby se teď volilo do krajských zastupitelstev, ve Středočeském kraji by vládla ČSSD (volební potenciál 20,6 %). V těsném závěsu by druhé místo bralo hnutí ANO (19,4 %), pomyslné třetí místo by připadlo KSČM (16,7 %). Pak dlouho, dlouho nic a až na čtvrté pozici by skončila první pravicová strana ODS (11,8 %).  

Otázkou je, jak by vypadalo konečné rozložení sil a kdo by ve finále opravdu usedl do křesla hejtmana. Možné je totiž nejspíš úplně všechno. I když to na první pohled vypadá, že lídři ČSSD a ANO jsou na sebe jako kočka a pes, krajské spolupráci to většinou nijak nevadí. Navíc Bohuslav Sobotka a Andrej Babiš už několikrát dokázali, že když jde o moc a vliv, dokáží spoustu věcí překousnout. 

Jisté je jedno. Nadcházející krajské volby budou v mnoha směrech zcela odlišné než ty předcházející. Zaběhlé politické standardy jsou zapomenuty. Největší anomálií je nejspíš fakt, že dvě nejsilnější strany jsou spolu ve vládní koalici a pravicová síla se jaksi vytratila. A pokud má přijít pravicový restart, rozhodně to nevypadá, že to ODS nebo TOP 09 stihnou už v tomto volebním období.  

Významné slovo budou mít zřejmě ještě váhající voliči, kteří mohou jednotlivým uskupením přinést nakonec rozhodující hlasy. Nelze ovšem předem určit, jestli pro ně bude podstatnější strana, jednotlivé osobnosti nebo třeba důraz na celospolečenské problémy. Na žádné velké přesvědčování však už není moc času. 

Koho chcete za hejtmana?
Miloše PeteruJaroslavu JermanovouZdeňka Štefka, Víta Rakušana nebo snad Martina Kupku? Dobrým řešením by mohl být i Petr Tiso.