Další žaloba na prezidenta? Zeman označil Hušáka za kriminálníka. Ten se brání

 

Slovní přestřelka, která možná skončí až u soudu, se rozhořela mezi prezidentem republiky Milošem Zemanem a bývalým ředitelem Sazky Alešem Hušákem. Hlava státu prý říká věci, o kterých někdejší vrcholový manažer tvrdí, že jde o vědomé lži s cílem poškodit ho v senátních volbách. 

Český prezident je zvyklý říkat věci tak, jak je cítí. O tom není třeba dvakrát diskutovat, to je prostý fakt. Podle informací ČtiDoma.cz se však možná další jeho výrok dostane až před soud. Stejně jako ten, který řekl o novináři Peroutkovi a údajném článku "Hitler je gentleman". 

Tentokrát si nebral servítky ohledně kandidáta do Senátu za Prahu 6 Aleše Hušáka. "Pokud se nemýlím, Sazku privatizoval pan Hušák. Investoval do O2 Areny s předpokládaným rozpočtem dvě miliardy korun, nakonec ten rozpočet vyletěl na pět miliard korun, tím se Sazka zadlužila a přišla samozřejmě do bankrotu. Bohužel pan Hušák místo toho, aby byl ve vězení, kandiduje do Senátu," prohlásil český prezident při návštěvě Zlínského kraje.

Muž, kterého se vyjádření týkalo, se rozhodl vyrazit do protiútoku. "S lítostí konstatuji, že pan prezident Zeman se mýlí a navíc pan prezident Zeman pravděpodobně účelově a zcela vědomě lže. Nikdy jsem Sazku nezprivatizoval a nikdy jsem nevlastnil a nevlastním ani jednu její akcii. Právnické osoby, které společnost SAZKA a.s. skutečně zprivatizovaly, jsou prezidentovi republiky dobře známy, neboť patří do okruhu jeho - když ne blízkých přátel, tak alespoň těch, jejichž nadstandardní služby využívá," hájil se Hušák. 

Prý ani nelze předpokládat, že byl prezident uveden v omyl. Podle Hušáka to byl právě on, kdo při jednání s finským premiérem pravděpodobně v roce 2000 přislíbil svou pomoc soukromému finskému podnikateli při realizaci plánu postavit v Praze sportovní arénu. "Byl to tedy slib nynějšího prezidenta Zemana, který následně vynutil realizaci tohoto projektu, do kterého by se společnost SAZKA a.s. nikdy sama nepustila. K nepřátelskému převzetí společnosti SAZKA a.s. pak došlo především v důsledku tohoto slibu, po kterém následovaly další plané sliby zejména ze strany tehdejšího ministra financí Bohuslava Sobotky."

Snaží se prezident poškodit Hušáka ve volbách?
Za nejhorší část prohlášení prezidenta Miloše Zemana však považuje Aleš Hušák jeho tvrzení, že "Hušák místo toho, aby byl ve vězení, kandiduje do Senátu." Tento výrok je podle něj v rozporu se základním ústavním principem presumpce neviny a očividnou účelovou hrubou manipulací. "Jde o zjevný úmysl poškodit mou osobu v senátních volbách, a to zneužitím postavení prezidenta republiky." 

Hušák připomíná, že v souvislosti se SAZKOU a Sazka Arénou nebyl nikdy z ničeho ani obviněn, natož obžalován, či dokonce odsouzen. Nebyl také nikdy obžalován ani odsouzen pro žádný jiný trestný čin. "Prezident Zeman se tedy zřejmě pokouší manipulovat i orgány činnými v trestním řízení v neprospěch Aleše Hušáka. Takovéto jednání je ovšem v právním státě, který má prezident republiky nejen reprezentovat, ale zejména chránit, zcela nepřijatelné."


Jde o účelovou lež?
Slova prezidenta Zemana jsou podle Hušáka účelovou lží, která má protidemokratickým způsobem jednak ovlivnit již prakticky probíhající senátní volby, jednak je prý nutno je považovat za ovlivňování soudů. "Nepatřím k těm, kteří by žalovali hlavu státu, neboť takovéto jednání nepovažuji za důstojné. I když ctím indemnitu hlavy státu, a to dokonce v širších než formálně zákonných a ústavních měřítcích, jsem přesvědčen o tom, že ani prezident republiky nesmí vypouštět ze svých úst lži tak, jak se o stalo v tomto případě."

Hušák údajně v soukromé komunikaci požádal tiskového mluvčího prezidenta republiky Jiřího Ovčáčka, aby upozornil prezidenta, že neřekl pravdu. "Požádal jsem ho o další komunikaci vedoucí k nápravě vadných výroků pana prezidenta. Prezidentův mluvčí však místo řešení problému sdělil, že na takové jednání nemá dnes čas, tedy, že jej bude mít fakticky až po senátních volbách. Tím jsem nabyl jistoty, že pravým důvodem jednání prezidenta republiky byla snaha o nekalé ovlivnění senátních voleb."

Chce veřejnou omluvu
Hušák proto vyzval prezidenta republiky Miloše Zemana nyní veřejně, aby se mu stejně, jak učinil svůj původní projev, tedy veřejně, za svůj lživý výrok omluvil, anebo aby jej samotného žaloval ze svého neoprávněného nařčení ze lži. "Pokud Miloš Zeman neučiní ani jedno, budu mít nadále za to, že prezident republiky je lhář, nedemokratický manipulátor s volbami a nekalý ovlivňovatel soudních řízení," nebere si servítky bývalý ředitel Sazky.

Samozřejmě jsme chtěli dát stejný prostor i druhé straně, tedy prezidentovi České republiky. "Vyjádření naleznete na Facebooku pana prezidenta, videozáznam OVTV z tiskové konference ve Zlíně," napsal nám jeho tiskový mluvčí Jiří Ovčáček. Poněkud málo ke "kauze", která evidentně nabírá na obrátkách.

Snažili jsme se tedy zmíněné vyjádření najít. Bohužel se však ve zmíněném videu říká pouze toto: "Vím, že mně teď pan Hušák, bývalý majitel Sazky, obvinil z kritiky. Budu argumentovat jednak stanoviskem České unie sportu a jednak vám doporučím, abyste si přečetli wikipedii, kde je ta korupce velmi podrobně popsána. Jedná se tam o miliardové částky." Stačí to?