Babišovci se radují! Bude Jermanová středočeskou hejtmankou?

Za EET můžeme poděkovat Babišovi. Drobné podnikatele bohužel systém zlikviduje
Zobrazit fotogalerii (7)
 

Po volebním souboji si nejvíce hlasů voličů získala Jaroslava Jermanová z hnutí ANO. Bujarý výskot začal ve štábu ANO už hodinu před konečným výsledkem voleb. Možná nová hejtmanka redakci ČtiDoma.cz svěřila, co udělá jako úplně první věc.

V sobotu měli babišovci opravdu dobrý den. Ještě než Jermanová zvítězila v letošních krajských volbách, vyhrála Helena Válková první kolo senátních voleb. "Děkuji vám a prosím vás, abyste přišli volit ještě do druhého kola. Abyste to nenechali náhodě! Občané a občanky Prahy 11, 15, 22, Uhříněvsi, Kolovrat, Křeslic, Královic a dalších - moc a moc děkuji. Budu pokračovat v kampani. Tím, že jsem se probojovala do druhého kola, tak už vím, že důvěru mám. A toho si nesmírně vážím," dodala k tomu Válková. 

 

Na výsledky voleb čekali příznivci ve štábu ANO až do večera, před pátou hodinou dorazil Andrej Babiš. Ten už se dříve na sociální síti pochlubil, že už má odvoleno, samozřejmě ve prospěch Jermanové. "Preferujeme, aby v krajích byli lidi, kteří jsou slušní. V každé straně jsou lidi slušní a neslušní, zkorumpovaní i nezkorumpovaní. Samozřejmě jsem již dříve kritizoval korupci na krajích včetně některých hejtmanů. Kraje mají zásadní vliv na volební institut dané strany, což je pro mě nepřijatelné," vyjádřil se Babiš.

 

Co by Jermanová udělala jako první věc, kdyby se stala hejtmankou?

Výsledky voleb byly jasné už k večeru. Co by udělala Jermanová coby hejtmanka vůbec jako první věc? "Budu telefonovat. První telefon bude panu ministru Ťokovi a druhý telefon bude paní Adrianě Krnáčové, abychom narovnaly vztahy nefungování mezi Prahou a středními Čechy. A s panem Ťokem abychom se domluvili doopravdy, jestli je schopen urychlit dálnice, obchvaty. Jestli případně je schopen nám ze své pozice pomoci s opravami silnic druhých a třetích tříd," vyjádřila se Jermanová. 

 

Dopravu vnímá jako problém číslo jedna. "Střední Čechy jsou tranzitním krajem, všechny páteřní silnice jdou přes Středočeský kraj. Na druhou stranu je Středočeský kraj i největším, co se týče počtu obyvatel. A doprava mimo kraj i v rámci kraje je pro něj obrovským problémem," říká Jermanová. Dosavadní situaci s kamiony by rozhodně neřešila tím, že zakáže kamionům vjezd do Prahy. "Podle informací, které mám, snaží se pan Ťok situaci urychlit, nicméně silnice ve středních Čechách druhých a třetích tříd nejsou připraveny na kamionovou dopravu. Naším úkolem je dostat kamiony na silnice prvních tříd a dálnic," dodává. 

 

Pro, nebo proti uprchlíkům? Jak to vidí Jermanová?

Zásadní otázkou v letošním volbách bylo i téma imigrantů. Někteří kandidáti na hejtmana už se k tomu vyjadřovali, ale jak to vidí vítězkyně dnešních voleb? "Myslím si, že je potřeba se o lidi v nouzi postarat, nicméně na prvním místě má být zájem českého občana. Rozhodně odmítám diktáty, kvóty z Evropské unie. Pokud je někde problém, co se týče migrační vlny a přicházejí k nám uprchlíci z válečných konfliktů, je potřeba jim pomoct. My ale v tuto chvíli nejsme schopni rozlišit, kdo je ekonomický uprchlík a kdo není. V tuto chvíli si nemyslím, že by Česká republika měla přijímat nějaké větší množství uprchlíků, a pokud k tomu jednou dojde, tak by si je měla sama vybírat," říká Jermanová.