Vyjednávání o koalici: ANO, STAN a TOP 09 jsou k dohodě nejblíž, ve hře je i ODS

 

Včera odpoledne se sešli zástupci tří stran, které vyjednávají o možné budoucí spolupráci ve Středočeském kraji. Vítězné ANO, STAN a TOP 09 jsou zřejmě blízko dohodě, zástupci všech subjektů se znovu sejdou v průběhu dneška. 

Nedělní odpoledne bylo zatím poslední, kdy se setkaly vyjednávací týmy hnutí ANO, STAN a TOP 09. Přesto se všude horečně pracovalo, i když se zrovna nesedělo u kulatého stolu. "Všichni jsme si vzali domů navržené možnosti a připomínky s tím, že si dáváme čtyřiadvacet hodin na přemýšlení a znovu se sejdeme dnes odpoledne," potvrdil lídr STAN Vít Rakušan. 

Pokud by nakonec k dohodě opravdu došlo, šlo by o opravdovou změnu ve vedení kraje, které dali voliči zelenou. Ani jedna ze zmíněných stran se zde totiž zatím na vládě nikdy nepodílela. "Bývalá vláda by u moci být neměla. Brzy zjistíme, zda jsme toho schopni ve složení, ve kterém se scházíme," dodal Rakušan s tím, že ideální stav sice neexistuje, ale rýsující se varianta by byla dobrým odrazem volebních výsledků. I proto zatím odmítl nabídku ČSSD a ODS, která do jeho tábora dorazila už v sobotu večer včetně slibu, že se právě Rakušan stane novým hejtmanem.  

Všechny tři subjekty si totiž zároveň řekly, že než dojdou k závěru, ať bude jakýkoli, nebudou oslovovat nikoho jiného. "Ano, slíbili jsme si v jednání exkluzivitu. Samozřejmě ještě není nic uzavřeno, ale určitý pokrok jsme udělali," tvrdil za TOP 09 Petr Tiso. Dobře si uvědomuje, že někteří lidé nemusejí mít radost z případného spojení "jeho" strany a ANO. 

Na druhou stranu vzkaz voličů je jasný, také průnik všech tří stran v programech je poměrně velký. "Jestli jsme kritizovali vedení kraje a chtěli změnu, teď je tady šance. Je to víc než ideologie," má jasno Tiso s tím, že témata jsou jasná. "Doprava, školství, zdravotnictví, životní prostředí, ale i další."

Přesto, že by v úvahu přicházela například i koalice ANO, ČSSD a KSČM, nezdá se to příliš pravděpodobné. Tím spíš, že šéfka vítězů Jaroslava Jermanová už s "oranžovými" jednala ještě předtím, než ke stolu zasedla se STAN a TOP 09, a pochvalovala si, že v kraji zabodovali právě Starostové a nezávislí. "Je to cesta k budoucí spolupráci."

Pokud se tedy nestane nic mimořádného, kraji bude vládnout koalice ANO, STANu a TOP 09, která by  se mohla spolehnout na 36 hlasů. Pokud by chtěla mít v zastupitelstvu sílu, má jistou šanci i ODS a Martin Kupka. Má deset mandátů, což by znamenalo daleko větší jistotu při hlasování. Podle našich informací by ke schůzce mělo dojít také dnes odpoledne.

Voliči rozhodli, že ANO má v pětašedesátičlenném zastupitelstvu šestnáct křesel a STAN o jedno méně. ČSSD získala jedenáct mandátů, ODS deset, komunisté osm a TOP 09 pět.