Podruhé přišlo k senátním volbám málo lidí. "Senát by se měl zrušit," vzteká se Babiš

Babiš není hrdina
 

Do druhého kola senátních voleb přišlo málo lidí, přesto rozhodli o tom, kdo se usadí do senátorských křesel v jednotlivých krajích. Andrej Babiš se po výsledcích vyjádřil, že je Senát drahý a měl by se zrušit. 

Volební účast byla ve druhém kole senátních voleb nízká, svůj hlas svému kandidátovi přišla dát pětina lidí. Jak jsou na tom jednotlivé politické strany, které získaly svého senátora do Senátu? Tady je celorepublikové srovnání: 

Modrá barva je politické strany ODS, žlutá KDU-ČSL (lidovci), zelenou mají ANO a růžovou TOP09+STAN. ČSSD má hnědou barvu. Samotný STAN má tmavě šedivou. Na severu tmavěmodrá jsou Severočeši.cz. Zbytek patří ostatním stranám. Jelikož byla volební účast malá, nahrálo to podle politologů například právě lidovcům.

Jermanová uvedla, že kandidáti ANO šli do voleb naplno. "Musíme se ale naučit najít tváře, které přitáhnou lidi k volbám. Aby přišli volit," vyjádřila se Jermanová v Otázkách Václava Moravce. "Je pravda, že nízká volební účast mě trápí, a myslím si, že s tím bychom něco dělat měli." Andrej Babiš po druhém kole senátních voleb naopak prohlásil, že je "Senát stejně drahý a že by ho měli co nejdříve zrušit."

"Nemyslím si, že bychom měli zrovna rušit Senát," říká na to Jermanová. "Nějaké změny by ale měly přijít. Můžeme se například zamyslet nad volebním způsobem, jestli opravdu jsou dvě kola voleb správnou cestou. Zda se nemáme podívat v zahraničí, abychom se inspirovali a fungovalo by nám to lépe. A možná i tím bychom mohli tyto volby zatraktivnit," navrhuje Jermanová. S Babišovými řečmi se tak rozchází, podle jejích slov to totiž říká pravidelně už "od začátku", co je předsedou. 

Inu, asi pana Babiše výsledky druhého kola senátních voleb neuspokojily.

 

A které senátory máme u nás ve Středočeském kraji?

Na Mělnicku to bude Petr Holeček (STAN). V Praze 10 zvítězila Renata Chmelová (KDU-ČSL). V Praze 11 Ladislav Kos (KDUSZ+HPP11+Pir). V Praze 6 Jiří Růžička (TOP+STAN). V Berouně Jiří Oberfalzer (ODS).

 

PROCENTA A HLASY 

Renata Chmelova 57,45 % (8 255 hlasů) vs.Radek Holubář 42,54 % (6 114)

Ladislav Kos 55,84 % (9 639) vs. Helena Válková 44,10 % (7 607)

Jiří Růžička 72,06 % (3 631) vs. Václav Bělohradský 27,93 % (5 284)

Jiří Oberfalzer 63,14 % (11 079) vs. Bohumil Stibal 36,85 % (6 465)

Petr Holeček 63,64 % (10 419) vs. Veronika Vrecionová 36,35 % (5 951).

Výsledky budou oficiální až po pondělní Státní volební komisi.