Kamenolom u Lešan na objednávku: Posudek byl tendenční, my tady lom nechceme

 

Otevřít lom hned vedle plánované dálnice D3 a vykácet hektary lesa? To je záměr firmy GET. Lidem z Lešan a Kamenného Přívozu se to vůbec nelíbí. Už na 800 lidí podepsalo petici, zastupitelé Lešan okamžitě vydali nesouhlasné stanovisko. Posudek lomu je podle starosty Lešan navíc nedostatečný a tendenční. V okolí je podle lidí už kamenolomů dost.

Co takhle otevřít kamenolom v Lešanech, když už se stejně bude stavět ta dálnice D3? Takhle nějak uvažoval majitel firmy, podle starosty Lešan pravděpodobně Kámen Zbraslav, když si nechával zpracovávat posudek pro vybudování kamenolomu v této oblasti. Aby si však firma nepošpinila jméno, jala se jednat prostřednictvím firmy GET, která žádost zpracovává za ni. Není se čemu divit – vypracování posudku pro plánovaný lom se tak úplně nepovedlo.

 

„To posouzení bylo nedostatečné a trošku i tendenční,“ říká starosta Lešan František Vrkoslav. „Posouzení napadnul i Městský úřad Benešov, Odbor životního prostředí. Stejně jako my. Nebylo udělané důkladně a zdá se nám, že bylo vypracované tendenčně pro žadatele. Ostatně když si firma objednává zpracování posudku, tak za to platí. A firma, která to zpracovávala, mohla být trošku nakloněnější. Proti posudku se postavil i Obecní úřad Kamenný Přívoz, mají to ještě blíž než my,“ dodával starosta Lešan.

 

Petici podepsalo na 800 lidí. Ale co bude dál?

V Lešanech vznikla proti plánovanému otevření lomu i petice, kterou iniciovali lidé a která má už na 800 podpisů. Lidé jsou rozhořčeni, protože jim obec nedala vědět, že se něco takového chystá. To však podle starosty Lešan nebylo možné – sami totiž do poslední chvilky neměli k čemu se vyjadřovat. „Firma GET se tady zastavila někdy během léta ohledně svého záměru. Firma přišla s tím, že by měla při výstavbě dálnice lom otevřít. Informoval jsem zastupitele, že sem s takovýmto nápadem přišli. Tehdy jsme se neměli ani k čemu vyjádřit. Teprve na minulé schůzi jsme měli 4-5 dní na prostudování posouzení. Vyjádřili jsme se k tomu hned, zamítli jsme to,“ popisuje František Vrkoslav.

 

„Ve čtvrtek jsem k tomu ještě posílal vyjádření na Ministerstvo životního prostředí, kde jsme důvody víc rozepsali, proč a z jakých důvodů to tady nechceme, a žádali jsme je o vydání záporného stanoviska. Když Ministerstvo životního prostředí záporné stanovisko vydá, proces vůbec nemusí pokračovat. Nebo může chtít po té firmě, aby zpracovala nový posudek, který bude podrobnější a bude nestranný. Já rozhodně doufám, že to ale ministerstvo hned zamítne,“ říká starosta Lešan.

 

Proč by měl být v této oblasti Benešovska další kamenolom, to místní nechápou. V okruhu 15 kilometrů je lomů hned několik.

 

Plánovaný záměr by zasáhnul do krajiny hodně. Dobývací prostor lomu má výměru 20 hektarů se středem na kopci Holé vršky. Ty jsou asi půl kilometru od prvních domků lešanské osady Nová Ves. Těžbou by Holé vršky úplně zmizely, čímž by se nenávratně změnila krajina. Samožná těžba navíc představuje pro místní hluk, zvýšené dopravní zatížení a prach. To všechno by měli místní podstupovat podle záměru GET v době výstavby dálnice D3.