Hejtmanku projev prezidenta nepřekvapil. V čem s ním ale rozhodně nesouhlasí?

Co středočeské hejtmance vadilo na projevu prezidenta?
 

Vánoční projev prezidenta republiky Miloše Zemana byl, pro mnohé překvapivě, klidný a na nikoho neútočil. Alespoň tak to vidí většina politiků. Zároveň se vesměs shodují, že nepřinesl nic nového a chyběla mu řada věcí. Jak to vidí hejtmanka Středočeského kraje Jaroslava Pokorná Jermanová? 

Kdybychom si měli vybrat jednoho člověka, který si může po projevu hlavy státu plácat po ramenou, pak je to Andrej Babiš. Spolu s premiérem Bohuslavem Sobotkou z něj ministr financí a vicepremiér vyšel jako vítěz. Zeman totiž ocenil výsledky vlády, zejména pokud jde o ekonomický růst nebo růst platů.

Babišova stranická kolegyně Pokorná Jermanová v tom však nevidí jen zásluhu hnutí ANO. "Je to pochvala celé vládě, my jsme součástí koalice. Je ale jasně vidět, že i když nám to v koalici občas skřípe, výsledky jsou jasně vidět." Jediná věc, se kterou s prezidentem zásadně nesouhlasí, je jeho názor na financování v oblasti dopravy.
 

Jak viděl projev zastupitel kraje Martin Kupka?
"Scházela mi vize i výzva pro aktivní občany, aby posouvali republiku dopředu, stejně jako kritika toho, že se přijímají různé regulace. Jinak ničím moc nepřekvapil. Viděl jsem ho jako přípravu na předvolební kampaň, prezident nechtěl nikoho příliš naštvat."

Středočeská hejtmanka si totiž myslí, že je tomu přesně naopak. "Tímto směrem šlo nejvíc peněz za poslední roky, stavební investice měly velkou podporu." Jinak Pokornou Jermanovou státnický projev nijak nepřekvapil. Jako většina politiků však i ona ocenila, že se nikoho nemohl výrazně dotknout a byl po dlouhé době uklidňující.

S čím se s prezidentem ztotožňuje, je problematika sociálních dávek. Uvědomuje si však, že je to běh na dlouhou trať. "Udělujeme dávky lidem, kteří je vůbec nepotřebují. Ale tento problém je složitější. Do voleb zbývá pár měsíců a nemyslím si, že by ho byli schopni na ministerstvu sociálních věcí zvládnout. Je to věc, která se musí řešit dlouhodobě. Zatím se nám to bohužel nepovedlo."

Hejtmanka poukázala i na fakt, že je Zeman v zásadě proti cenzuře internetu. Zároveň si však umí představit nějaké dílčí výjimky. "V demokracii je jakákoli cenzura na škodu. Na druhou stranu musíme mít přehled, co se na internetu děje v souvislosti s kriminalitou. Je ovšem velmi těžké najít rovnováhu, kde jde o zneužívání a kde ne. Cenzura je špatně, ale o některých věcech bychom prostě měli vědět."