Mám pocit, že se chováš jako terorista! Tak to tě můžu zastřelit

Máme se bát?
 

KOMENTÁŘ Nemám nic proti zbraním ani lidem, kteří si jdou v neděli místo polední mše na střelnici zařádit. Přesto se trochu děsím rozhodnutí, které se snaží do novely zákona o zbraních prosadit Ministerstvo vnitra. Lidé by totiž měli mít právo zastřelit člověka, pokud by se domnívali, že páchá teroristický čin. 

Nejsem pacifista a terorismus odsuzuji. S lidmi, kteří páchají hrůzné činy tak, jako třeba v Nice nebo v Berlíně, nemám sebemenší slitování. Přesto si říkám, že dát někomu právo zastřelit jiného člověka není dobré. Návrh z pera Ministerstva vnitra je jistě myšlen dobře a chce pro lidi možnost se bránit v situacích, kdy jde o život. 

Je samozřejmě pravdou, že v případě nečekaných útoků jsou policejní složky i další orgány dbající o naši bezpečnost prakticky bezmocné. Nemohou být všude a okamžitý zásah v místě agrese je tak prakticky jen otázkou štěstí. A tak by se mohlo zdát logické, že pokud legálně držím zbraň a u něčeho takového se náhodou ocitnu, budu jednat. 

To bych ale přeci dělal stejně, na to není třeba žádného zákona. Neumím si představit situaci, že bych měl v kapse pistoli a někdo kolem sebe začal střílet. Každý by svoji zbraň vytáhl a útočníka zneškodnil. Navíc by nejspíš bylo úpně fuk, zda by ji koupil na černém trhu nebo na ni měl oficiální papír. Zbraň přeci mám na ochranu svoji a svých blízkých. Už dnes se mohu v případě ohrožení života bránit. 

V Česku je registrováno 
798 424 zbraní, z toho 357 338 samonabíjecích pistolí, pušek nebo revolverů. Právě tyto zbraně by se mohly používat
v případě ohrožení.

Souhlasím, že jakákoli obrana, která pomůže zneškodnit jakéhokoli šílence či teroristu, je dobrá. Ale stále nevím, proč na to mít zákon? Vždyť to se dá tak snadno zneužít! Naštve mě soused, tak ho zastřelím, protože jsem měl pocit, že mi chce autem najet do dvora nebo rovnou až do kuchyně? Nebo co když to ten nebožák fakt udělá, protože jsem mu před hodinou pokácel oblíbenou jabloň? On ji miloval, mně vadila před okny. 

Před měsícem bylo podle Ministerstva vnitra v Česku 300 115 držitelů zbrojních průkazů. Z toho téměř 241 000 mělo současně průkaz skupiny E k ochraně života, zdraví nebo majetku. Chce mi snad někdo tvrdit, že se mezi tímto množstvím nenajde žádný pošuk, který v případné novele zákona neuvidí možnost, jak se zbavit kohokoli nepohodlného? Tak ještě tu o Červené Karkulce...