Šmoulí vesnička v ohrožení, na tahu je zlý Gargamel

Chystá se velká šmoulí polízanice
Zobrazit fotogalerii (3)
 

KOMENTÁŘ Postavte se třeba na hlavu, ale českou politiku nepochopíte. Můžete dělat psí kusy, stejně si pak zase stoupnete a budete nechápavě zírat do prázdna. Sněmovna je jako taková velká šmoulí vesnička plná podivných komických postaviček, které sice moc nechápete, ale musíte se jim pořád smát. 

Úterní demise Bohuslava Sobotky a potažmo i celé vlády je jen vyústěním taškařic a vylomenin, které rozverní kluci a holky vyvádějí už dlouhé čtyři roky. Chvílemi se válíme smíchy po zemi, někdy je nám z nich spíš do breku. To, co jim možná přijde komické, je dnes blíže k tragédii. Jisté však je, že momentálně se celá partička klepe strachy, co se bude dít dál. 

Ono se samozřejmě není co divit! Taťka Šmoula ohrozil vše, co za ty roky tak pracně vybudovali. Doslova otevřel brány vesničky Gargamelovi, kterému teď stačí jít a jejich tělíčka nechaná napospas prostě sesbírat. A to by v tom byl čert, aby zkušený čaroděj, který modré chudáčky potřebuje do svých lektvarů, situace nevyužil. Tím spíš, když právě odstartovala prezidentská kampaň a on bude potřebovat veškerou energii. 

Šprýmař miluje Twitter a doslova tam září. Třeba v úterý si napsal: "Bakalovu Respektu se dnes zdál sen, že pan prezident jednal s B. Sobotkou na ČVUT mezi čtyřma očima. Jen pohádka." 

Kdo má vesničku na povel?

Nějaký soucit se dá očekávat jen velmi těžko. Tomu napovídá i fakt, že někteří Šmoulové už dříve začali kolaborovat s vidinou snad lepší budoucnosti. Jako první byl odhalen Šprýmař, ten se na mágově hradě usídlil už dávno a nehodlá ho opustit. Jeho zábavné komentáře na Twitteru, ale i v rámci jím pořádaných tiskových konferencí jsou známé nejen po celém království, ale i daleko za jeho hranicemi. 

V posledních měsících to vypadá, že přeběhl i Filuta. Jeho vstup do šmoulí říše byl vůbec celý zvláštní. Tvrdil, že mezi ně nechce, pak teda že jo, a nakonec si vzal na starosti obecní kasu a začal se kámošit i s Gargamelem. Ostatní Šmoulové na něj koukali dost divně a zkoušeli ho donutit k nejrůznějším přiznáním. Marně. I když někdy působí jako "mouchy snězte si mě", není radno se jím nechat uchlácholit a skočit mu na lep. Ve šmoulích kuolárech se už dávno spekuluje o jeho vysokých ambicích a propojení nejrůznějších zájmů. 

V hlavních rolích ve šmoulím znění hrají:
Taťka Šmoula 
- vesnický rychtář. Myslí si, že to tam řídí.
Gargamel - zlý čaroděj s podbradkem ze starého hradu. Ze Šmoulů vaří lektvary.
Šprýmař - místní pasáček. Bez něj by nám všem bylo smutno
Filuta - nikdy nevíme, co zase vymyslí a na koho ukáže. Fakt sorry.
Vypravěč - pobaví, poučí a hlavně ústa nezavře. Má na starost vztahy s okolními vesnicemi.
Koumák - místní cestář. Nápadů má hodně, realizace pokulhává.
Šikula - Do vesnice se přistěhoval jako poslední. Zachraňuje, co jen se dá, na vše ale nestačí.
Lenoch - já? Co? Proč? Nevím. A nechte mě být. Odstěhoval se, neměl dobré vztahy se sousedy.
Nešika - snaha by byla, ale ničemu moc nerozumí. Naštěstí je mít. 

Zachránce národa šmoulího?

Ovšem Filuta je hodný svého jména, rozhodně se teď nepožene do ničeho nepředloženého. Klidně raději ukáže na ty, které může v budoucnu potřebovat. Do čela vesničky by se tak mohl postavit třeba Vypravěč. Podle Filuty dokáže zasednout ke stolici (pardon, ke stolu) a jednat o bytí či nebytí šmloulího národa vážně i nevážně. Aby také ne, když poslední roky trávil jako šéf zahraničního resortu a potkával všelijaké příšerky z ostatních království. Otázkou je, co všechno dokáže přidat k nespornému rétorickému talentu. 

Na druhou stranu, nemohl by se Filuta spokojit jen s někým, komu by mohl více našeptávat? Například s Koumákem, který neustále uvažuje o tom, kudy a kam prorazit pražské metro, jak ušetřit na stavbě dálnic a v koutku duše možná jestli se na všechno nevykašlat. Sem tam se totiž do svých manévrů tak zamotá, že nebýt rozhodujícího hlasu Filuty, možná už by pracoval v oranžové vestě na dálnici Š58.

Příběh končí smutně

Doprava mezi centrem vesničky a odlehlými kraji by však možná byla moc i pro Šikulu, který se mezi šmoulí elitu vyhoupl teprve nedávno a začal hned poletovat jako pilná včelička.

Nastoupil na místo Lenocha, kterého stáli místo ve šmoulí radě nejen mobilní operátoři, ale třeba i prohlášení o podnikatelích parazitech. Možná škoda, že Šikula zřejmě nedostane víc prostoru se projevit nejen ve prospěch "modrých", ale i světa lidí. 

On je to celé ve finále vlastně docela smutný příběh. Co začalo jako fraška, může skončit tak, že to odnesou ti, pro které měli Šmoulové pracovat. Nezachrání to už ani Nešikův velký talent pro drama, kterým jako někdejší herec oplývá. I když, abychom mu nekřivdili, coby náčelník šmoulí domobrany do války naštěstí nikoho nezatáhl. Na rozdíl od svého stranického generála...